Današnja čitanja predstavljaju dvije slike: anđela i djeteta – kazao je Papa – Bog je kraj nas postavio anđela kako bi nas čuvao. „Kada bi netko vjerovao da može ići sam, teško bi pogriješio“. Vjerovati „u tako ružnu pogrešku je oholost: vjerovati da smo veliki“, samodostatni.

Isus pak poučava apostole da budu poput djece, naglasio je papa Franjo. „Učenici su se svađali tko je među njima najveći: bio je to unutarnji sukob. Oni koji su bili prvi biskupi imali su napast karijerizma: ‘ja želim biti veći od tebe…’ Nije to dobar primjer prvih biskupa, ali to je stvarnost. A Isus ih poučava ispravnome stavu“ – biti poput djece. „Poslušnost, potreba savjeta, potreba pomoći“ jer dijete je osobit znak te potrebe, „to je put. Ne ‘tko je najveći’. Oni koji su najbliži stavu djeteta najbliži su motrenju Oca“ – rekao je Papa, nastavivši:

Svi mi, po predaji Crkve, imamo uza se anđela koji nas čuva, koji nam govori. Koliko puta smo čuli: ‘Ma… ovo… trebao bi to učiniti ovako, ovo ne ide, budi pažljiv…’ To je glas našega suputnika na putu. Budimo sigurni kako nas on vodi cilju našega života svojim savjetima, i zbog toga slušajmo njegov glas, nemojmo se protiv njega buniti… Pobuna, želja biti neovisan, nešto je što svi imamo; to je oholost, ono što je imao naš otac Adam u Zemaljskom raju… Nemoj se buniti: slijedi njegove savjete“ – potaknuo je Sveti Otac.

„Nitko ne kroči sam i nitko od nas ne može misliti da je sam – nastavio je Papa“ – jer uvijek ima tog suputnika. I kada ne želimo slušati njegove savjete, njegov glas, to je kao da mu kažemo: ‘Odlazi!’ Gurati suputnika s puta je opasno, jer nijedan čovjek ne može savjetovati sam sebe. Ja mogu savjetovati drugoga, ali ne mogu savjetovati samoga sebe. Ima Duh Sveti koji me savjetuje, ima anđeo koji me savjetuje. Ovaj nauk o anđelima nije fantazija: ne, to je stvarnost; ono što je Bog rekao: ‘Šaljem, evo, svog anđela pred tobom da te čuva na putu, da ne pogriješiš’“ – podsjetio je papa Franjo.

„Ja danas pitam: kakav je odnos s mojim anđelom čuvarom? Slušam li ga? Pozdravljam li ga ujutro? Govorim li mu ‘čuvaj me dok spavam’? Pričam li s njime? Tražim li od njega savjet? On je kraj mene. Na ova pitanja može danas svatko od nas odgovoriti: kakav je odnos s anđelom koga je Gospodin poslao kako bi me čuvao i pratio me na putu, i koji bez prestanka stoji pred licem Oca nebeskoga?“ – upitao je na koncu Papa.

RV | Bitno.net