Poštovanje ljudskog dostojanstva i uključiv dijalog dvije su ključne točke koje je u Ženevi, na 31. posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava, u svojemu izlaganju naveo vatikanski predstavnik, piše Vatican News.

Sveta Stolica nastavlja pratiti razvoj događaja u Afganistanu “s velikom pozornošću i dubokom zabrinutošću”, obnavljajući apel pape Franje svim ljudima da se zajedno s njime mole “Bogu mira da buka oružja utihne, a rješenja se pronađu za stolom dijaloga”.

Jedino se na taj način, ustanovio je Papa, “ugroženo stanovništvo te zemlje – muškarci, žene, stariji i djeca – mogu vratiti u svoje domove te živjeti u miru i sigurnosti, u posvemašnjem uzajamnom povjerenju”.

Ovu poruku u utorak ujutro ponovio je monsinjor John Putzer, otpravnik poslova stalne misije Svete Stolice pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Govoreći na 31. posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava, predstavnik Vatikana pozvao je sve strane na “prepoznavanje poštovanja ljudskog dostojanstva i temeljnih prava svake osobe, uključujući i pravo na život, vjeroispovijest, slobodu pokreta i pravo na mirno udruživanje”.

“U ovo kritično doba”, dodao je, “od središnjeg je značaja podržati uspjeh i sigurnost humanitarnih inicijativa unutar države, u duhu međunarodne solidarnosti, kako dosad postignuti napredak ne bi bio poništen, posebice u zdravstvu i obrazovanju”.

Izrazio je nade za “mirno i brzo rješavanje tenzija” i uvjerenje da “uključiv dijalog” predstavlja “najmoćniji alat” za postizanje mira.

Čitava međunarodna zajednica trebala bi “s riječi prijeći na djela”, udomljujući izbjeglice “u duhu ljudskog bratstva”, rečeno je u zaključku.

Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice UNHCR-u, danas postoji 2.5 milijuna registriranih izbjeglica iz Afganistana. Posljednjih tjedana tisuće ljudi pokušalo je napustiti zemlju, posebno u kabulskoj zračnoj luci. Zemlje u okruženju zabrinute su zbog egzodusa stanovništva preko njihovih granica.