Papa Franjo među tisućama je biskupa i svećenika diljem svijeta koji mole za narod Afganistana dok zemlja ponovno pada u kaos, a talibani preuzimaju vlast, piše Tablet.

“Dijelim jednodušnu zabrinutost zbog stanja u Afganistanu. Molim vas da se molite sa mnom Bogu mira kako bi utihnulo oružje i rješenja se potražilo za stolom dijaloga. Samo će se tako izmučeno stanovništvo te zemlje – muškarci, žene, stariji i djeca – moći vratiti vlastitim domovima, živjeti u miru i sigurnosti te u punom uzajamnom poštivanju”, rekao je papa Franjo nakon nedjeljnog Angelusa.

“Živimo u danima velikih strahova dok čekamo što će se dogoditi. Moj apel slušateljima vatikanskog radija jest da molite… Molite, molite, molite za Afganistan. Hvala vam”, rekao je za Radio Vatikan barnabitski misionar stacioniran u Afganistanu, Giancarlo La Vella.

Od sovjetske invazije 1979. godine, Afganistan pritišće breme rata i nasilja.

“Zemlja sada ponovno proživljava patnju prouzročenu oružanim sukobom, prisilnim egzilom i gladi. Situacija je posebno teška za civile. Barnabit Giovanni Scalese poziva sve da se duhovno približe narodu i mole da Bog izbavi Afganistan iz daljnje patnje i donese mu trajni mir”, piše Vatican News.

Više od 250 000 ljudi, od kojih 80 posto čine žena i djeca, već je napustilo svoje domove. Glavni tajnik UN-a António Guterres poziva na mir i izražava šok načinom na koji talibani tretiraju žene. “Humanitarna i zdravstvena situacija pogoršavaju se iz sata u sat”, ističe Guterres. “Sukobi u urbanim predjelima rezultiraju neprekidnim pokoljem, a najveću cijenu plaćaju civili”.

Biskupi SAD-a podupiru ideju o pružanju utočišta tisućama prognanika iz Afganistana, a prema pisanju hrvatskih medija, kvote prognanika vjerojatno će primiti i države Europske unije.