Nakon što su dvojica članova Katoličke biskupske konferencije SAD-a (USCCB), predsjednici Odbora za migracije te Odbora za međunarodnu pravdu i mir, biskupi Mario Dorsonville i David Malloy Ameri uputili poziv američkoj vladi u kojem istu pozivaju na žurnu akciju kako bi se očuvali životi u Afganistanu, ogorčeni zbog preuzimanja vlasti u Afganistana od strane talibana, pridružili su im se i drugi europski biskupi, javlja Vatican News u četvrtak 19. kolovoza.

Tako je, primjerice, predsjednik Njemačke biskupske konferencije i biskup Limburga Georg Bätzing, koji je na tome mjestu u ožujku 2020. godine naslijedio nadbiskupa Münchena i Freisinga kardinala Reinharda Marxa, izrazio svoje ogorčenje zbog patnje i bespomoćnosti, ali i ukradene budućnosti afganistanskih ljudi koji ne podržavaju talibanski režim.

“Talibansko preuzimanje Afganistana predstavlja katastrofalan poraz Sjedinjenih Država, ali i država koje su donedavno bili u savezništvu s njima, uključujući i Njemačku“, izjavio je biskup Bätzing, dodavši da su „dolaskom talibana na vlast ugroženi životi tisuća afganistanskih ljudi” te je “ugašen plamen nade”.

Biskup Bätzing pozvao je europske zemlje, ali i zemlje u afganistanskom okruženju, da pomognu u evakuaciji Afganistanaca koji su u protekla dva desetljeća pomagali savezničkim vojnim snagama i međunarodnim humanitarnim organizacijama jer su oni u najvećoj opasnosti od novog režima. Također, istaknuo je da Europska Unija mora biti spremna na novi izbjeglički val, odnosno da te ljude, uz Božju pomoć, velikodušno primi i zbrine, izvještava u četvrtak 19. kolovoza Vatican News.