U priopćenju dvojice biskupa na čelu komisija odgovornih za migrante i izbjeglice Marija E. Dorsonvilla i Davida J. Malloyja ističe se da ostaje golema zadaća američke administracije dovesti u sigurnost više od 30.000 osoba koji su zatražili posebnu imigrantsku vizu (SIV). „Pozivamo vladu da što brže iznađe sve moguće načine kojima se mogu spasiti životi”, apeliraju biskupi.

Američka BK suzdržava se od izravne kritike plana administracije predsjednika Joea Bidena za evakuaciju američkih državljana i njihovih afganistanskih pomoćnika iz zemlje, uzimajući u obzir da je to “složeni proces koji je mogao dodatno destabilizirati Afganistan”. Povjerenstvo BK SAD-a za izbjeglice već intenzivno pruža podršku u prihvatu Afganistanaca. Prema podacima voditelja Povjerenstva Billa Cannyja dosad su pomogli njih oko tisuću, što je polovica dosad pridošlih. Smješteni su u Biskupiji Arlington u saveznoj državi Virginia, piše Domradio.de.

Premda je predsjednik Biden u ponedjeljak stavio na raspolaganje dodatnih 500 milijuna dolara za podršku afganistanskim izbjeglicama, mnoge su vjerske udruge za izbjeglice oštro osudile njegovu evakuacijsku politiku kao zakašnjelu i neučinkovitu. Posebno mu predbacuju da nije pravovremeno reagirao na promjenu sigurnosne situaciju na Hindukušu.

Tako udruga „Evangelički imigracijski okrugli stol” upozorava da su „afganistanske izbjeglice ostavili na cjedilu” što će imati dugotrajne posljedice. Predsjednik luteranske službe za migrante i izbjeglice Krish O’Mara Vignarajah ističe pak da vlada mjesecima nije ništa poduzimala kako bi pomogla mjesnim snagama. Naprimjer, premda su neki i imali posebnu imigracijsku vizu (SIV) nisu si mogli priuštiti kartu za zrakoplov. Osim toga postupak dobivanja te vize bio je dugotrajan i mukotrpan i za Afganistance predstavljao teško savladiv „birokratski labirint”.

Udruge za pomoć migrantima još su u svibnju od predsjednika Bidena tražili hitno odobravanje što više viza kako bi mogli suradnike Afganistance izvući iz zemlje, evakuacije su počele tek u srpnju te iz sigurnosnih razloga ubrzo i obustavljene. Objašnjenje predsjednika Bidena da su to učinili na molbu afganistanske Vlade koja je strahovala da će to ubrzati njezinu destabilizaciju, predsjednik židovske organizacije za izbjeglice HIAS Mark Hetfield ocijenio je „prebacivanjem krivnje na žrtvu”.

Prema pisanju New York Timesa, više od 300.000 afganistanskih civila posljednjih je dvadeset godina pomagalo američkoj vojsci u različitim službama, a samo manji broj njih ima pravo na posebnu imigrantsku vizu i zaštitu u SAD-u.