Jedan od najuglednijih katoličkih tjednika, Catholic Herald, ne ustručava se u svojim tekstovima progovarati o temama koje su bolne za Crkvu.

Ova je godina bila posebice obilna tim neugodnim temama koje bi neki najradije zataškali ili prešli preko njih u nadi da će se stvari same ‘već nekako razriješiti’, a najčešće su bile povezane sa skandalima vezanim za događaje koje izazivaju najveću moguću sablazan: seksualnim zlostavljanjima maloljetnika i podređenih.

U kratkom pregledu list je podsjetio na sudski proces protiv kardinala Pella, izvještaj narodne porote u Pennsylvaniji kojim je 300 svećenika dovedeno u vezu sa zlostavljanjem, skandal koji su izazvale optužbe protiv sada već bivšeg kardinala McCarricka, svjedočanstva žrtava zlostavljanja u Čileu koja su dovela do toga da su svi čileanski biskupi podnijeli ostavke…

Zbog svih tih skandala, uredništvo Catholic Heralda je ocijenilo kako nijednom pojedincu neće dodijeliti titulu katolika godine. „Previše je crkvenih vođa kompromitirano“, ustvrdili su sa žaljenjem u članku posvećenom ovoj temi.

Ipak, iako nagrada nije dodijeljena nijednom pojedincu, to ne znači da tjednik nagradu nije dodijelio.

Ove godine nagrada je pripala „katolicima koji prakticiraju svoju vjeru, radosno koliko mogu, vođeni neiskvarenim svećenicima, pred nikad viđenom izdajom hijerarhije“.

„Vjernost onih koji idu na svete mise može biti mjerena težinom bremena koje je na njih stavljeno 2018.“, stoji dalje u objašnjenju zašto je ovogodišnja nagrada dodijeljena “vjernim katolicima”.

Dobre stvari ove godine došle su upravo od njih, naglašava uredništvo Catholic Heralda, uz posebne pohvale nastanku pokreta “Krunica na granicama (obalama)”, intenziviranju borbe za prava nerođenih, te organizaciji euharistijskog kongresa održanog u Liverpoolu (prvog euharistijskog kongresa u Engleskoj nakon 110 godina).

Za ove događaje zaslužno je „junačko svjedočenje Krista koje su živjeli vjerom ispunjeni svećenici i laici u svim biskupijama svijeta“, istaknuto je u članku u kojem je proglašen ovogodišnji “dobitnik nagrade”.

Ovakav odabir pohvala je mnogobrojnim, uglavnom samozatajnim, vjernicima koji bez želje za slavom žive svoj svakodnevni vjernički život koji ne može ostati skriven u kontrastu sa svim negativnim što okružuje Crkvu i svijet. Crkvu i svijet koji upravo o njima ovise.

Ivo Džeba | Bitno.net