Blizu milijun vjernika sudjelovalo je u subotu u akciji “Krunica na granicama”, okupivši se na granici Poljske na oko 4000 lokacija i moleći krunicu na nakanu spasenja svoje domovine i cijeloga svijeta, izvijestili su poljski crkveni mediji.

Odaziv na molitvenu akciju iznenadio je i same organizatore. Televizijska postaja Radio Marija izvijestila je kako se na 3000 kilometara dugačkoj granici okupilo milijun ljudi, a inozemni svjetovni mediji, poput agencije AP izvijestili su o “stotinama tisuća”.

“Ovo je najveće molitveno okupljanje u Europi nakon prošlogodišnjeg Svjetskog dana mladih”, izjavio je Paweł Rytel-Andrianik, glasnogovornik Poljske biskupske konferencije koja je podržala događanje.

Cijelo događanje nastalo je na inicijativu nekoliko laika, koji su potom dobili potporu crkvenih vlasti. U organizaciji događanja sudjelovale su župe iz 22 biskupije koje su animirale vjernike da se pojave na granicama Poljske – na sjeveru, gdje su se molili na obalama Baltičkog mora, na zapadu na granicama s Njemačkom, na jugu na granicama s Češkom i Slovačkom, te na istoku na granicama s Bjelorusijom i Ukrajinom.

Molitva je bila održana kao događanje koje je završetak stote obljetnice ukazanja u Fatimi. Kako smo već pisali, masovna krunica održana je 7. listopada na blagdan Gospe od Ružarija te obljetnicu pobjede kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je cijelo kršćanstvo pozvao tadašnji papa, sveti Pio V.

Činjenicu da je akcija održana na taj dan neki su protumačili kao znak da je ona usmjerena protiv muslimana i islama. Organizatori akcije, međutim, te su tvrdnje demantirali.

“Ne molimo se protiv nekoga, nego za svoj i za druge narode. To je naša molitvena nakana. To je milost, besplatni dar za sve ljude”, rekao je Leszek Dokowicz, jedan od glavnih organizatora inicijative.

“Molili smo se za domovinu, ali i za cijeli svijet. Naša je molitva bila upućena Bogu i za Poljsku i za druge zemlje. Bila je to molitva ljubavi, a ne neprijateljski čin”, rekao je vlč. Tomasz Kancelarczyk.

Organizatori su napomenuli kako su vjernici, osim na poljskim granicama, krunicu molili i na čitavom nizu drugih lokacija u svijetu – Fatimi, Londonu i drugim europskim glavnim gradovima, ali i u marijanskim svetištima u Japanu i na Novom Zelandu.

Akciju je podržala i premijerka Beata Szydlo koja je na svom profilu na Twitteru objavila fotografiju krunice i poruku:

“Pozdrav svim sudionicima”.

Goran Andrijanić | Bitno.net