Gotovo godinu i pol dana nakon što su u medije iscurile informacije kako se priprema optužnica protiv kardinala Georgea Pella zbog navodnog zlostavljanja maloljetnika, australska policija danas je objavila kako ga smatra odgovornim za višestruke slučajeve zlostavljanja.

Policija savezne države Victorije pozvala je kardinala da se 18. srpnja pojavi na sudu kako bi se suočio s optužbama. Radi se o najvišem vatikanskom dužnosniku u povijesti protiv kojeg je podignuta optužnica za zlostavljanje maloljetnika.

Na konferenciji za medije koja je jutros održana u Vatikanu, vatikanski ‘ministar financija’, kako neki nazivaju kardinala Pella te član Vijeća kardinala (C9), odbacio je sve optužbe, rekavši kako su one “lažne” te kako je “cijeli pojam seksualnog zlostavljanja za njega odvratan”.

Također, Pell je ponovio svoju kritiku pravosuđa koje je dopustilo da povjerljive informacije o istrazi protiv njega iscure u medije: “Dogodilo se curenje informacija u medije, kao i nemilosrdni napadi na mene, a više od mjesec dana raspravljalo se treba li podignuti optužnicu.”

“Radujem se što ću napokon imati svoj dan na sudu”, zaključio je kardinal.

Jedan od vodećih vatikanskih dužnosnika već je nekoliko puta svjedočio pred australskom Kraljevskom komisijom koja ga sumnjiči za zataškavanje slučajeva pedofilije od strane oca Geralda Ridsdalea, svećenika koji je tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća počinio više od 130 zlodjela nad dječacima u školi sv. Alipiusa, gdje su oboje bili na službi.

Tako je na jednom svjedočenju Pell izjavio kako je čuo neke “leteće glasine” vezane uz “ekscentrično” ponašanje određenih svećenika, ali im nije pridavao značajnu pozornost, dapače priznao je kako se u to vrijeme više vjerovalo svećenicima nego djeci.

“Moram reći, u ono vrijeme, ako bi svećenik poricao optužbu, bio sam vrlo sklon prihvatiti (njegovo) negiranje.”

Pell je također potvrdio kako je “način na koji se njega (Ridsdalea) rješavalo bio katastrofalan”, nadodavši kako je to bila “katastrofa za žrtve i katastrofa za Crkvu”.

Premda je sam negirao ikakvu upletenost u taj slučaj, Pell je poručio kako je Crkva tu pogrešno reagirala: “Da je djelotvorna akcija poduzeta ranije, ogromna količina patnje bila bi izbjegnuta.”

Službeni Vatikan objavio je priopćenje u kojem piše kako se kardinal Pell, koji inače ima zdravstvenih problema, sam odlučio vratiti u Australiju kako bi se suočio s optužbama, “prepoznavši važnost njegova sudjelovanja kako bi se osigurao pošten proces te pomoglo u potrazi za istinom”.

“Sveti Otac, nakon što ga je kardinal Pell obavijestio, dao je kardinalu slobodno kako bi se mogao braniti.”

Nadbiskup Mark Coleridge, zamjenik predsjednika Australske biskupske konferencije, izjavio je za medije kako za “kardinala treba vrijediti presumpcija nevinosti kao i za svakog javnog dužnosnika dok se ne završi saslušanje pred sudom u Melbourneu, 18. srpnja”.

“Kardinal je negirao sve optužbe, a u prošlosti je redovito surađivao s javnim vlastima”, poručio je, između ostalog, nadbiskup Coleridge.

Podsjećamo, sredinom devedesetih godina, Pell, tada nadbiskup Melbournea, uspostavio je dva programa za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja: “Melbourne Response” i “Towards Healing”, pomoću kojih je žrtvama omogućeno besplatno savjetovanje i potpora, a omogućene su i tzv. ex gratia kompenzacije za žrtve (isplata novčanih sredstava bez crkvenog priznanja zlodjela). Također žrtve su ohrabrivane da istupe u javnost.

Kardinal George Pell je prije dvije godine boravio u Zagrebu, gdje je predvodio proslavu svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata. Tom prilikom dao je intervju za naš portal koji možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net