Jučer je u sklopu Nacionalnog euharistijskog kongresa Engleske i Walesa ulicama Liverpoola održana procesija s oko 10.000 vjernika.

Posljednji Euharistijski kongres u Engleskoj održan je 1908. kada vlasti nisu dale dopuštenje za javnu procesiju s Presvetim sakramentom.

Jedan od glavnih gostiju kongresa bio je biskup Los Angelesa Robert Barron, koji je govorio o uskoj povezanosti euharistije i misijskog poslanja Crkve.

“U ovoj euharistiji, ovom zahvaljivanju, jest izvor naše misije. Iz ovog klanjanja izlazimo čeznući da s drugima podijelimo ovu veliku tajnu izlijevanja života i dobrote koji su nam otkriveni”, rekao je Barron.

“Ne moramo letjeti preko oceana kako bismo danas došli do misijskog područja”, dodao je, “trebate samo izaći ispred vrata svake crkve zapadnoga svijeta i u misijskoj ste zemlji.”

Sudionicima se pismom obratio i papa Franjo koji je podsjetio na svete muškarce i žene iz Engleske i Walesa koji su svjedočeći Isusa Krista “ponekad morali i proliti svoju krv”.

“Moramo svjedočiti za istoga Gospodina i isti dragocjeni dar euharistije i danas, jer je prošla slava uvijek početak, a ne kraj”, napisao je Papa.

Ivo Džeba | Bitno.net