Tafida RaqeebPetogodišnja Tafida Raqeeb, teško bolesna britanska djevojčica čiji su roditelji nakon pravne bitke nastavili njezino liječenje u Italiji, premještena je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel za djecu s neizlječivim bolestima, javlja Catholic News Agency.

Njezini roditelji izjavili su kako se nadaju da će u narednim mjesecima imati još dobrih vijesti o zdravstvenom stanju djevojčice.

Tafida je 15. listopada premještena iz Kraljevske bolnice u Londonu, gdje je od veljače 2019. ležala u komi, u Dječju bolnicu Galini u Genovi. Premještaju je prethodila sudska bitka između roditelja djevojčice i fizijatara britanske bolnice.

U slučaju, koji je mnoge podsjetio na one Charlieja Garda i Alfieja Evansa, britanski su liječnici tražili od suda dopuštenje da maknu Tafidu s aparata za održavanje života, tvrdeći kako nastavak tog stanja nije u njezinom najboljem interesu.

Djevojčica je na aparate spojena nakon što je pretrpjela iznenadnu ozljedu mozga, poznatu kao arteriovenoznu malformaciju ili AVM.

AVM je pritom izazvao srčani i respiratorni zastoj, kao i traumatsku ozljedu mozga, te su liječnici smatrali kako nema šanse da će doći do oporavka. U priopćenju Barts Health NHS-a, koji upravlja bolnicom, liječnici su zaključili da je “uzaludno svako daljnje liječenje”.

Smrt mozga je, inače, stanje nepovratno izgubljene funkcije centralnog nervnog sistema, nemogućnost spontanog disanja i održavanja tjelesne homeostaze uz održan rad srca. Klinički i zakonski, smrt mozga označava i smrt osobe.

Nasuprot tome, dvojica liječnika iz bolnice Galini u Genovi koji su putem videolinka pregledali djevojčicu, došli su do mišljenja kako kod nje nije nastupila smrt mozga. Premda su pristali preuzeti brigu za nju u Italiji, britanski liječnici zabranili su transport djevojčice na liječenje u inozemstvo.

Sud je naposljetku presudio u korist roditelja te su Muhhamed Rageeb i Shalina Begum uspjeli Tafidu prebaciti u Italiju.

Liječnici u bolnici Gelini objavili su kako je djevojčica s intenzivne njege prebačena 24. prosinca. Prema informacijama, njezino se stanje stabiliziralo te trenutno može bez uređaja za disanje provesti između pola sata i sat vremena.

Unatoč tome, doktor Andrea Moscatelli izjavio je kako je “iznimno teško znati koliki je stupanj njezine interakcije s okolinom”.

“Kad sumnjamo, uvijek se moramo ponašati kao da je participacija veća nego što možemo primijetiti.”

Idući cilj liječnika je produžiti vrijeme tijekom kojeg Tafida može samostalno disati kako bi u budućnosti mogla biti predana obitelji na kućnu njegu.

Dr. Moscatelli objasnio je i kako su kod neuroloških oštećenje kakva su njezina “prognoze praktički nemoguće”.

“Sve ćemo znati s vremenom. Pokušavamo ovoj djevojčici dati vremena kako bismo razumjeli hoće li biti daljnjih poboljšanja, a većinu tog potencijalnog poboljšanja tek trebamo razumjeti.”

Tino Krvavica | Bitno.net