PETER KREEFT

10 pitanja i odgovora o anđelima iz pera poznatog katoličkog filozofa

Autor ovog teksta je poznati katolički pisac i filozof Peter Kreeft koji oslanjajući se na Sveto pismo, tradicionalni crkveni nauk i učenje Tome Akvinskoga raščišćava zablude i dezinformacije kojima obiluju brojne nekršćanske knjige o anđelima.

Foto: www.wikiart.org

1. Imaju li anđeli spol?

Iako ovo može zvučati skandalozno poklonicima Venere, anđeli nemaju spol. Kako nemaju tijela, ni biološkoga roda, ni životinjski instinkt, niti su podložni smrti, niti (zbog svega toga) imaju potrebu za reprodukcijom, niti za obitelji, anđeli nemaju spol ni spolne odnose.

2. Gledaju li anđeli Boga i nas u isto vrijeme?

Da. Imaju, da se tako izrazimo, dva lica. Sveti Grgur Veliki, papa, rekao je da oni anđeli koje Bog pošalje na zemlju radi određene zadaće “uvijek ostaju u božanskoj prisutnosti i promatraju lice Očevo”. Isus je rekao to isto za anđele čuvare malenih (Mt 18,10): “Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.”

3. Ima li svatko od nas svojega anđela čuvara? Jesu li naši anđeli čuvari u ovomu trenutku svjesni nas?

Ima. Dakle, postoji dvostruko više osoba od onih koje mi možemo vidjeti bilo gdje, u svakoj kuhinji ili školskoj učionici, u svakoj bolnici ili ambulanti. Samo polovica tih osoba su ljudi. Po jedan anđeo stoji pokraj svakoga beskućnika. Promisli o tomu sljedeći put kada sretneš jednoga od njih.

Tekst nastavlja ispod oglasa

4. Kada naši anđeli dolaze boriti se za nas?

Oni nas nikada ne napuštaju. Kada tvoj anđeo čuvar treba obaviti neku zadaću, ne napušta tebe kao što ne napušta ni Boga. On se može bilocirati ili trilocirati. Anđeli nisu ograničeni prostorom ni vremenom, kao što je slučaj s tijelima.

Kamo god da ideš, s tobom ide i tvoj anđeo čuvar. Prije nego što se spremaš nekamo ići, razmisli je li to mjesto prikladno za jednoga anđela.

5. Znaju li anđeli budućnost?

Ne znaju, osim ako im Bog ne kaže. Samo Bog zna budućnost: (1) jer je jedino on sveznajući i (2) zato što isključivo Autor, Stvoritelj, poznaje cijelu izvedbu prije njezina izvođenja te (3) zato što je jedino Bog potpuno izvan vremena, sve su mu stvari i događaji unutar vremena prisutni odjednom.

6. Poznaju li anđeli naše tajne misli?

Ne. Oni ne mogu ući na silu u naš um kao što ne mogu prisiliti našu volju. Ni dobri anđeli ni zlodusi ne mogu to učiniti. Duhovi ne djeluju silom, materija da. Čak ni Bog nije prisilio svemir na postojanje, on ga je jednostavno pomislio i “izgovorio” u postojanje.

Ali ti možeš htjeti otkriti svoje misli i tajne svojemu anđelu čuvaru tako da razgovaraš s njim kao što bi razgovarao (molio) s nekim svecem na nebu ili prijateljem na zemlji.

Ovdje je možda potrebno nešto napomenuti za čitatelje koji nisu katolici: moliti se svecima i anđelima ne znači klanjati im se, već jednostavno razgovarati s njima i tražiti nešto od njih, kao što to činimo jedni s drugima na zemlji. “Moliti se” je drevna riječ za “molim te”, na primjer: “molim te, reci mi što se događa” ili “dodaj mi sol, molim te”.

7. Mogu li anđeli proći kroz vrata i zidove?

Mogu, isto kao i duhovi mrtvih ljudi. Materija se ne može kretati kroz materiju, ali duh može. Stijene se ne miču kroz stijene, ali mi možemo poslati našu misao kroz njih, preko oceana ili na rub poznatoga svemira bez imalo otpora zato što je misao duh, a ne materija. Anđeli se mogu kretati jednako lako kao i misao.

8. Koliko ima anđela?

  1. Svakako više od pet milijarda jer svaki čovjek svih naraštaja ima svojega anđela čuvara.
  2. Budući da su anđeli čuvari najniži između devet korova, zacijelo postoji puno više anđela od ljudi.
  3. Ako postoji još inteligentnih vrsta na drugim planetima, koje također imaju anđele čuvare, onda ih ima puno, puno više.

Upravo to Biblija i tvrdi. Kao i liturgija: “…nebrojene čete anđela.”

9. Kako anđeli komuniciraju s Bogom?

Anđeli komuniciraju s Bogom “čitajući njegov um”. Oni vide u Bogu, kao u zrcalu, to što vide. Što god im Bog dopusti vidjeti, oni vide. Oni to “jednostavno vide”. Bog im prenosi sve što trebaju znati o tomu što se događa u našemu svijetu jer oni ne mogu učiti osjetilnim iskustvom. Ondje gdje mi vidimo Božji odraz u svijetu, kao odraz umjetnika u njegovu djelu, tako anđeli vide odraz svijeta u Božjemu umu, slično slušatelju koji doživljava priču onako kako je prepričava autor.

10. Od čega su anđeli napravljeni?

Sve je u materijalnomu svemiru napravljeno od nečega: makar od subatomskih čestica. Ali ne i anđeli. Oni nisu u ovomu svemiru materije, prostora i vremena, nisu napravljeni od materije. Oni nemaju dijelova; zbog toga se ne mogu nikada raspasti i umrijeti ili biti uništeni kao što mi to možemo. Oni su čisti duhovi, ne neka drukčija vrsta materije ili tjelesne energije uopće – nisu ni svjetlo ni ektoplazma ni aure ni bilo što drugo vidljivo ili opipljivo.

Anđeli ne spadaju u ovaj svemir. (Oni su posjetitelji.) Ali ni ti ne pripadaš ovdje potpuno. I ti imaš jedan dio koji nadilazi materiju i prostor i vrijeme. To te, dakako, ne čini anđelom. No tvoja duhovna strana – tvoja duša, um, intelekt, volja, emocije – nalik su anđelu. Svi mi imamo nutarnju potrebu za spoznajama iz bliskih susreta, tj. osobnoga iskustva. Drugim riječima, ovdje se jednostavno ne osjećamo sto posto kod kuće.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Anđeli i demoni” Petera Kreefta. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje, gdje je možete i prelistati.


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 12. siječnja 2018.

Možda vam se svidi