Roditelji petogodišnje djevojčice Tafide Raqeeb, koja se od veljače nalazi u komi u londonskoj Kraljevskoj bolnici, pokrenuli su pravnu bitku kako bi dobili odobrenje za nastavak liječenja u Italiji, donosi CNA. Djevojčica je trenutačno spojena na aparat za održavanje života, nakon što je 9. veljače ove godine pretrpjela iznenadnu ozljedu mozga, poznatu kao arteriovenoznu malformaciju ili AVM.

Njezini roditelji tvrde kako je djevojčica prije ozljede bila potpuno zdrava. AVM je kod djevojčice izazvao srčani i respiratorni zastoj, kao i traumatsku ozljedu mozga, pa liječnici tvrde kako nema šanse da će se djevojčica oporaviti. U priopćenju Barts Health NHS-a, koji upravlja bolnicom, liječnici su zaključili kako je “uzaludno svako daljnje liječenje”.

Međutim, s ovim se ne slažu dvojica liječnika iz dječje bolnice Gaslini u Genovi, koji su u petak putem videolinka pregledali djevojčicu i pristali se za nju brinuti u Italiji. Dodali su kako ne vjeruju da je kod djevojčice stupila smrt mozga.

Smrt mozga je stanje nepovratno izgubljene funkcije centralnog nervnog sistema, nemogućnost spontanog disanja i održavanja tjelesne homeostaze uz održan rad srca. Klinički i zakonski smrt mozga označava i smrt osobe.

U međuvremenu je pokrenuta peticija kojom se od Kraljevske bolnice traži odobrenje za premještaj u talijansku bolnicu. “Nakon opsežne operacije mozga liječnici Kraljevske bolnice su roditelje obavijestili da im je kći mrtva i potaknuli ih da se pripremaju za sprovod”, navodi se u peticiji. U nastavku također piše kako je test moždanog debla pokazao da kod Tafide nisu zadovoljene kvalifikacije za moždanu smrt.

Djevojčica je trenutačno spojena za ventilator. Njezini roditelji tvrde kako im je liječnik rekao da se ona nalazi u dubokoj komi, ali da Tafida otvara oči, pomiče udove, guta i reagira na bol.

Tafidina majka, Shelina Bergum, tvrdi kako su liječnici inicijalno predložili napraviti traheostomiju, pa da joj se dopusti odlazak na kućnu njegu.”Liječnički tim je u međuvremenu promijenio odluku i žele okončati njezin život”, napisala je majka u tekstu zasebne peticije koju je pokrenula obitelj.

Sve što se događa s malenom Tafidom Raqeeb podsjeća na slučajeve Charlieja Garda i Alfeija Evansa, dvojice teško bolesnih dječaka čiji su se roditelji, u nadi da će spasiti svoju djecu, morali ozbiljno sukobiti s britanskim zdravstvenim sustavom.

Desetomjesečni Charlie Gard je patio od jedne vrste poremećaja mitohondrijske DNK koja uzrokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenje mozga. Radi se o neizlječivoj bolesti zbog čega su liječnici bolnice Great Ormond Street odustali od daljnjeg liječenja i zalagali se za premještanje Charlieja na odjel za palijativnu njegu. Uslijedila je mukotrpna borba, a dječak je naposljetku preminuo u jednom hospiciju u New Yorku.

Roditelji malog Alfieja Evansa su prije manje od godinu dana također usprotivili da se njihovi sin odspoji s aparata za održavanje života i zatražili da se dječak preseli u talijansku bolnicu. Međutim, istoga dana kada je Alfie Evans dobio talijansko državljanstvo, britanski Vrhovni sud je potvrdio odluku liječnika liverpoolske bolnice da malenog Alfieja skinu s aparata i tako okončaju njegov život. To je učinjeno istoga dana u kasnim večernjim satima, pa je nakon nekoliko dana dječak preminuo u bolnici, i to neposredno prije svojeg drugog rođendana.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net