Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva će u rujnu saslušati zahtjev roditelja Tafide Raqeeb u kojem traže da se djevojčica nastaviti liječiti u Italiji. Petogodišnja djevojčica se od veljače nalazi u komi u londonskoj Kraljevskoj bolnici. Djevojčica je spojena na aparat za održavanje života, nakon što je pretrpjela iznenadnu ozljedu mozga, poznatu kao arteriovenoznu malformaciju ili AVM.

Britanski liječnici su roditeljima zabranili transport djevojčice na liječenje u inozemstvo. Naime, dvojica liječnika iz dječje bolnice Gaslini u Genovi su putem videolinka pregledali djevojčicu i pristali se za nju brinuti u Italiji jer ne vjeruju da je kod nje nastupila smrt mozga.

Pomoćni biskup Westminstera John Sherrington je izjavio: “Moraju se suočiti s teškim dvojbama. Nadam se da će se u tom procesu dužna pažnja posvetiti željama njezinih roditelja, uz poštivanje kliničke prosudbe liječnika koji se brinu o njoj. Oni koji ne posjeduju sve relevantne informacije o ovom slučaju trebali bi se sudržati od prosuđivanja.”

Biskup Sherrington je također napisao kako vjeruje da će liječnici iz Genove dobiti priliku kako bi donijeli kvalitetnu odluku, ali i podijeliti prognoze sa svojim kolegama u Londonu. “Takva međunarodna suradnja predstavlja dobru praksu u pomaganju teško bolesnih pacijenata”, dodao je.

Biskup je također izjavio kako bi ova djevojčica sve nas trebala potaknuti na molitvu. “Ja se molim za ovu malenu djevojčicu i njezine roditelje da budu ojačani Božjom nazočnošću, milosrđem Božjim i podrškom svih onih koji je znaju i vole.”

Roditelji Mohammed Raqeeb i Shelina Begum su od Vrhovnog suda zatražili saslušanje na kojem će se preispitati odluka liječnika kojom su odbili nastaviti liječenje djevojčice.

U međuvremenu je pokrenuta peticija kojom se od Kraljevske bolnice traži odobrenje za premještaj u talijansku bolnicu. “Nakon opsežne operacije mozga liječnici Kraljevske bolnice su roditelje obavijestili da im je kći mrtva i potaknuli ih da se pripremaju za sprovod”, navodi se u peticiji.

Odvjetnik koji zastupa obitelj, Yogu Amin, je izjavio: “Obitelj je slomljena srca i ne želi se naći u situaciji u kojoj će država nadjačati dobre namjere roditelja.” Dodao je kako nema dokaza da će Tafida biti ozlijeđena tijekom tranzita u Genovu te kako bi njezini roditelji trebali moći odlučivati o nastavku liječenja njihove kćeri u nekoj drugoj privatnoj bolnici.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net