Danska vlada objavila je da se 1. veljače u zemlji ukidaju covid potvrde i obvezno nošenje maski. Biskupija Kopenhagen se tim povodom oglasila priopćenjem u kojem se ističe da će biskupija naknadno definirati konkretnija pravila za razmjenu mira na misi, skupljanje milodara, pričest vjernika.

Od ovog vikenda za Crkve u Britaniji primjenjuje se mnogo manje restriktivan režim. Generalni tajnik Biskupske konferencije, don Christopher Thomas, napisao je poduže priopćenje na tu temu u kojem ističe da treba razborito krenuti “ususret normalnom načinu života“.

Obveza nošenja maski i dalje vrijedi samo u Walesu. U ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva liturgijska se slavlja vraćaju gotovo u obliku u kojem su se održavala prije pandemije, pa i glede razmjene mira, vode u krstionici, korištenja pjesmarica. Na snazi ostaju mjere prozračivanja prostorija, dezinficiranja ruku prije pričesti od strane svećenika i djelitelja pričesti, te još neka osnovna pravila.

Veću slobodu uživat će i vjernici u Nizozemskoj, napisala je tamošnja Biskupska konferencija, pa se tako mogu ponovno okupljati na susretima i župnim aktivnostima. Na snazi i dalje ostaje pravilo držanja predviđenog razmaka u crkvi tijekom bogoslužja.