Nekoliko biskupija na sjeveru Italije proglasilo je nekoliko mjera zaštite od daljnjega širenja koronavirusa. Tako su u pojedinim biskupijama otkazane svete mise, a u drugima su svećenici udovoljili molbama vjernika i pričešćuju ih samo na ruku, donosi Aleteia.

U Milanskoj nadbiskupiji svete se mise neće služiti od 23. veljače, a poznata katedrala zatvorena je za turiste. U Veneciji neće biti svetih misa, krštenja i pobožnosti Križnog puta sve do 1. ožujka.

Talijanska biskupska konferencija je 24. veljače objavila priopćenje u kojem piše kako poziva na Papinu molitvu za bliskost s onima koji su pogođeni virusom te njihovim obiteljima. Pozivaju i na molitvu za liječnike, medicinske sestre ali i za sve one koji su odgovorni za poduzimanje mjera opreza te restriktivnih mjera.

„Ovo je vrijeme kada bi trebalo pronaći razloge za razboritost, povjerenje i nadu koja će nam pomoći da se suočimo s ovom teškom situacijom“, piše u izjavi.

U Torinu su otkazani svi susreti i crkvene aktivnosti do 1. ožujka, ali svete mise će se ipak služiti. Međutim, svi katolici svetu će pričest primiti na ruku i neće jedni drugima pružati znak mira.

Bazilika svetog Antuna u Padovi bit će otvorena za molitvu, ali se u njoj neće služiti sveta misa. Franjevci koji vode svetište u Padovi izjavili su „kako povjeravaju zagovoru svetog Ante sve one koji trpe zbog ove epidemije, one koji su izgubili svoje voljene i one koji pomažu bolesnima“.

Koronavirus se do sada proširio u 28 zemalja. U Kini su od njega preminule 2442 osobe, a u ostatku svijeta još 17 ljudi. Danas je koronavirus potvrđen i u Hrvatskoj.

Bitno.net