„U zemlji traje ofenziva LGBT krugova“, stoji u priopćenju Poljske biskupske konferencije koje je potpisao predsjednik Konferencije nadbiskup Stanisław Gądecki i u kojem su se biskupi očitovali o raspravama o LGBT ideologiji koje se trenutačno vode u toj državi.

Priopćenje Konferencije uslijedilo je nakon više događaja koji su te rasprave intenzivirali. U nekoliko poljskih gradova organizirane su „Povorke ponosa“ (pri čemu je ona u Białystoku završena bacanjem kamenja na one koji su sudjelovali u njoj), gay aktivisti sve češće profaniraju vjerske simbole u svrhu promidžbe svoje ideologije, a zabilježeno je i par napada na svećenike koji su, prema svemu sudeći, posljedicom toga ozračja. Također, djelatnik IKEA-e je dobio otkaz jer je odbio sudjelovati u promoviranju LGBT ideologije na radnom mjestu.

Ne pomaže ni to što su neke lokalne vlasti najavile kako će od jeseni u škole koje su pod njihovom ingerencijom uvesti novi model spolne edukacije koji bi većim dijelom bio utemeljen na rodnoj ideologiji.

Sada nadbiskup Gądecki poručuje kako je zbog tih rasprava pojačanih tom „ofenzivom“ odlučio oglasiti se u ime Konferencije iako je vrijeme odmora.

Nadbiskup je upozorio:

„Osobe koje pripadaju tzv. seksualnim manjinama su naša braća i sestre za koje je Krist dao svoj život i koje također želi dovesti do spasenja. Poštovanje prema konkretnim osobama, međutim, ne može voditi prihvaćanju ideologije koja ima za cilj sprovesti revoluciju u području društvenih normi i međusobnih odnosa. Kako je papa Franjo rekao, ‘ta revolucija u normama i moralu često maše zastavom slobode, ali u stvarnosti donosi duhovnu i materijalnu devastaciju brojnim pojedincima, najviše onim najranjivijim’“, citira nadbiskup Papu.

Gądecki je apelirao lokalne vlasti da odustanu od uvođenja novoga programa spolnog odgoja u škole.

„Ta bi odluka pod krinkom borbe protiv diskriminacije skrivala ideologiju koja negira naravnu različitost muškog i ženskog spola i njihovu komplementarnost… Apeliram i na parlamentarne zastupnike da se suprotstave dugoročnim planovima LGBT aktivista koji smjeraju k legalizaciji ‘gay brakova’ i mogućnost posvajanja djece u njima“, piše u priopćenju.

Nadbiskup Poznańa komentirao je i napade na metropolitu krakovskog Mareka Jędraszewskog koji je u nedavnoj homiliji kritizirao LGBT ideologiju. Metropolit je na propovijedi izrečenoj 1. kolovoza na obljetnicu Varšavskog ustanka rekao kako Poljskoj više ne prijeti “crvena zaraza”, koristeći u Poljskoj poznatu metaforu za boljševički pokret (nastalu nakon istoimene pjesme poljskog pjesnika Józefa Szczepańskog), ali joj prijeti “zaraza duginih boja koja također želi osvojiti naše duše, srca i umove”.

Jędraszewski je napravio paralelu između boljševičke i LGBT ideologije koje, kako je rekao, obje imaju marksističke korijene, pa je zbog toga oštro napadnut u lijevo-liberalnim medijima zbog propovijedi opisane kao “govor mržnje”.

„Kritike na račun metropolita, kao i reakcije poslodavaca na radnike koji izražavaju svoje suprotstavljanje LGBT ideologiji ukazuju na stanoviti svjetonazorski totalitarizam koji postoji u određenim krugovima, onaj koji želi neistomišljenike izbaciti iz prostora slobode. Apeliram na sve ljude dobre volje da inzistiraju na borbi protiv diskriminacije ne samo onih koji zagovaraju LGBT ideologiju, nego i prava na izražavanje onih koji joj se suprotstavljaju“, zaključio je nadbiskup.

Goran Andrijanić | Bitno.net