Predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki napisao je pismo svećeniku Aleksandru Ziejewskom koji je ovu nedjelju pretučen u gradu Szceczinu i iskazao mu solidarnost i duhovnu potporu.

„S velikom žalošću sam primio vijest o fizičkom nasilju usmjerenom protiv vas“, započinje nadbiskup svoje pismo.

Ziejewski, župnik bazilike sv. Ivana Krstitelja, pripremao se za svetu misu kada su u sakristiju ušla trojica muškaraca. Počeli su provocirati župnika i tražili da im da ornament kako bi „sami slavili misu“, kako su rekli.

Kada im se on suprotstavio, muškarci su ga nekoliko puta udarili i to krunicom po licu, a potom i sakristijana koji je bio nazočan. Oba su završila u bolnici gdje su im rane morale biti šivane. Napadači su uhićeni.

Gądecki je napisao kako ga zabrinjavaju sve češći istupi mržnje protiv vjernika, pa i protiv svećenika te profanacije sakralnih objekata, simbola i predmeta tako važnih za vjernike.

„Žalosti me eskalacija neprijateljstva prema vjernicima i fizičko te simboličko nasilje. U pluralističnom društvo žive ljudi različitih svjetonazora, ali to nikada ne može biti opravdanjem za nasilje bilo kakve vrste“, rekao je nadbiskup.

Podsjetimo, nedavno smo pisali o tome kako su LGBT aktivisti dijelili plakate na kojima je prikazana duga na aureoli poznate ikone Gospe Częstochowske, jednog od vjerskih simbola Poljske.

Nakon što su nedavno nogometni navijači bacali kamenje u gradu Białystoku na „Povorku ponosa“ dobar dio oporbenih medija za ovo su nasilje optužili i Katoličku Crkvu koja, kako tvrde, „potiče nasilje protiv homoseksualnih osoba“. Nije pomoglo ni to što je nasilje osudio metropolit Białystoka Tadeusz Wojda te glasnogovornik Poljske biskupske konferencije.

Nakon toga je izvjesna „umjetnica“ na internetu objavila još jednu profanaciju: malene keramičke kipove Marije s duginim bojama i u obliku ženskog spolnog organa.

Nadbiskup Gądecki se u svojem pismu očito referirao na ozračje u kojem sve više do izražaja dolazi netrpeljivost prema Crkvi.

Goran Andrijanić | Bitno.net