Nakon što su LGBT aktivisti u Poljskoj zalijepili dugu, znak svoga pokreta, na aureolu ikone Gospe Częstochowske te dijelili okolo te slike političke agitacije i profanacije, jedna je aktivistkinja privedena u policiju na obavijesni razgovor zbog optužbi za vrijeđanje vjerskih osjećaja.

Elżbieta Podleśna ime je aktivistkinje koja je u ponedjeljak ujutro u Varšavi privedena na razgovor u policijsku postaju jer je nekoliko dana ranije lijepila ispred crkve u gradu Płocku slike Majke Božje Częstochowske s aureolom u duginim bojama.

Nakon što ju je mjesni župnik prijavio policiji, Podleśna je privedena na temelju članka 196. kaznenog zakona koji predviđa kaznu za one koji vrijeđaju vjerske osjećaje drugih osoba.

Ono što je uslijedilo bila je kampanja lijevo-liberalnih i oporbenih medija koji su Podleśnu prikazivali kao heroja slobode izražavanja. S druge pak strane, brojni katolički i svjetovni mediji ukazali su na nedopustivost i aroganciju korištenja ikone „Crne gospe“ iz Częstochowe, jednog od vizualnih simbola poljskog nacionalnog identiteta, za promociju ideoloških agendi nespojivih s katoličkim naukom.

Rasprava koja se vodi iz gore navedenih pozicija traje već nekoliko dana u Poljskoj, a njezinom intenzitetu sigurno pomaže i kampanja za izbore za Europski parlament koja se već dobrano „zahuktala“ u toj državi.

Ono što je zanimljivo jest kako se rasprava dohvatila i pitanja spomenutog članka koji sankcionira vrijeđanje vjerskih osjećaja. Čak i pojedini krugovi u samoj Crkvi bliski oporbenoj Građanskoj platformi oglasili su se u obrani LGBT aktivista. Tako je „skupina katolika“ objavila otvoreno pismo u kojem se usprotivila policijskom ispitivanju LGBT aktivistkinje navodeći nekoliko razloga.

Prema jednom od njih – nije na državi da utvrđuje je li nešto vrijeđanje vjerskih osjećaja ili ne, tvrde oni. Kao drugo – potpisnici smatraju kako duga ne mora biti nešto uvredljivo, te da postoji i na nekim drugim slikama, poput one na slici Majke Božje iz Kodeńa, velikog marijanskog svetišta na istoku Poljske.

Druga strana u raspravama odgovorila je kako članak 196., koji je donesen 1997., ima svoju funkciju u zaštiti slobode savjesti i vjeroispovijesti te pomaže građenju zajedničkih temelja društva. Nadalje, u odgovorima na „otvoreno pismo“ ukazivalo se na to kako ova intervencija s dugom na ikoni Majke Božje ima jasnu ideološku i aktivističku poruku i potpuno je neprimjereno uspoređivati je s dugama koje su u kršćanskoj ikonografiji upotrebljavane na potpuno drugačiji način, u skladu s biblijskim značenjem.

Povodom tvrdnji o slici Majke Božje iz Kodeńa oglasili su se redovnici Oblati od Bezgrješne koji brinu o tom svetištu i slici zadnjih 90 godina. Oni su napisali kako su žalosni zbog pokušaja ideološke instrumentalizacije čudotvorne slike iz Kodeńa.

„Podsjećamo kako su boje na Marijinoj aureoli asocijacija na prizor iz Knjige Otkrivenje i ‘žene obučene u sunce’ i kako nemaju nikakve veze s nekim društvenim grupacijama“, poručili su oblati.

Važan glas u cijeloj raspravi bio je onaj primasa Poljske Wojciecha Polaka. Ne toliko zbog crkvene titule primasa koja još od 1992. ima više simboličan nego stvarni utjecaj (služba predsjednika Poljske biskupske konferencije je važnija), nego zbog toga  što nadbiskupa Gniezna Polaka često doživljavaju kao bliskog „liberalnim“ krugovima u Crkvi.

Polak je, međutim, ovaj put zauzeo jasno stajalište navodeći kako „ne možemo pristati na to da napadamo, iz bilo kojih razloga, ono što je za neke ljude ili pripadnike određene vjeroispovijesti, nedodirljivo i važno“.

„Mnogi među nama učili su se ljubavi i poštivanju drugih zagledani u sliku Majke Božje Jasnogorske. Svaki čovjek, neovisno o svom svjetonazoru, seksualnoj orijentaciji i religiji zaslužuje poštovanje i ima pravo na izražavanje svojih stajališta. Međutim, to pravo završava onog trenutka kada svojom aktivnošću ili iskazima oduzima slobodu drugome i ranjava osjećaje drugoga i ono što je za njega sveto“, bio je jasan primas, davajući tako potporu sprovedbi zakona u ovome slučaju.

Goran Andrijanić | Bitno.net