Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Zobro najavio je kako će naložiti državnom tužiteljstvu da ispita okolnosti u kojima je IKEA dala otkaz jednom od svojih djelatnika koji je u raspravi na internom internetskom kanalu tvrtke citirao što Sveto pismo kaže o homoseksualnosti i utvrditi ima li tu vjerske diskriminacije.

Ziobro je prošli tjedan izjavio kako želi ispitati je li riječ o situaciji u kojoj inozemni koncern dopušta sebi kršiti prava djelatnika na slobodu vjere i mišljenja koja su zajamčena poljskim zakonima.

„Ako bude potvrđeno da je to doista tako, onda je to skandalozno“, rekao je ministar pravosuđa.

Naš portal već je pisao o cijelom slučaju u kojem je djelatnik švedskog koncerna Tomasz K. dobio otkaz nakon što se suprotstavio inicijativi uprave tvrtke. Uprava je svojim djelatnicima poslala dokument pod naslovom „Potpora LGBT+ je obveza svakoga od nas“.

Tomasz je iskazao komentarom svoje neslaganje s time, navodeći kako je promoviranje homoseksualnosti širenje sablazni. Potom je u komentaru citirao i Levitski zakonik:

„Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih”.

IKEA mu je dala otkaz, a u priopćenju je njegov istup opisala kao „govor mržnje“ zbog kojega je prekinula ugovor s njim.

Sam Tomasz K., koji je odlučio tužiti tvrtku, oglasio se u medijima i poručio kako su interpretacije prema kojima je pozivao na nasilje protiv drugih nepravedne prema njemu. Njegov je upis, rekao je, bila reakcija na „godine indoktrinacije“ kojima je bio izložen kao djelatnik.

„Nikada nisam imao nikakvih dvojbi o dostojanstvu svakoga čovjeka. Cijenim svakoga bez obzira na njegovu boju kože, nacionalnost, vjeru ili njegova osobna uvjerenja. Apsurdno je tvrditi, kako to čini uprava IKEA-e da pozivam na nasilje protiv homoseksualaca. Ne treba biti teologom ili filozofom kako bi znali da tekst Svetog pisma ne treba čitati uvijek doslovno i kako su njemu nazočne metafore i parabole“, rekao je i dodao kako ima pravo citirati Sveto pismo, svetu knjigu kršćana i židova, koja homoseksualne čine ocjenjuje kao „neuredne“.

„Kada sam potpisivao ugovor o radu, obavezao sam se raditi dobro posao prodaje pokućstva, ali niti u jednoj odredbi nije pisalo kako moram kao zaposlenik IKEA-e predstavljati njezina ideološka stajališta“, zaključio je.

U međuvremenu je IKEA objavila još jedno priopćenje i poručila kako više neće komentirati okolnosti cijeloga slučaja, posebice zbog toga jer traju i određeni pravni postupci zbog kojih se neće oglašavati.

Goran Andrijanić | Bitno.net