Dr. Leana Wen jučer je objavila da je otpuštena s čelne pozicije Planned Parenthooda, američke organizacije posvećene pružanju reproduktivnih zdravstvenim usluga, te najvećeg izvršitelja pobačaja u SAD-u.

Wen, koja je na dužnost stupila prije 8 mjeseci, u objavi u kojoj je obznanila da više neće obnašati dosadašnju dužnost istaknula je kako je između nje i vodstva organizacije došlo do neslaganja po pitanju bi li naglasak rada Planned Parenthooda trebao biti na zdravstvenoj zaštiti ili zagovaranju za pobačaj.

“Upravo sam saznala da je @PPFA odbor okončao moje zaposlenje na tajnom sastanku na koji nisam bila pozvana. Prethodno smo u uzajamnom povjerenju vodili pregovore o mome odlasku utemeljene na filozofskim razlikama po pitanju smjera i budućnosti Planned Parenthooda“, napisala je Wen na svom Twitter profilu te nakon nekoliko minuta objavila službenu izjavu:

“Kao liječnica i voditeljica javnog zdravstva, došla sam u Planned Parenthood voditi nacionalnu organizaciju zdravstvene skrbi koja pruža osnovnu i preventivnu skrb milijunima žena i obitelji koji nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i zagovarati za široki raspon politika koje utječu na zdravlje naših pacijenata”.

“Smatram da je najbolji način da se zaštiti usluga pobačaja biti jasan u tome da to nije političko nego zdravstveno pitanje, te da možemo proširiti podršku reproduktivnim pravima nalaženjem zajedničkog jezika s velikom većinom Amerikanaca koji smatraju da je skrb za reproduktivno zdravlje temeljni oblik zdravstvene skrbi, što i jest.”

Dodala je kako je na intervjuu za mjesto predsjednice pitala odbor vide li organizaciju primarno kao zagovaračku „s medicinskim uslugama koje su nužne kako bi se osnažio utjecaj“, ili kao organizaciju zdravstvene skrbi „sa zagovaranjem kao nužnim sredstvom da se zaštite prava i pristup pravima“.

Wen je istaknula kako čvrsto vjeruje da je temelj rada Planned Parenthooda zdravstvena skrb te da je „došla u Planned Parenthood kako bi vodila nacionalnu organizaciju zdravstvene skrbi i zagovarala za širok raspon javnih zdravstvenih politika koje utječu na zdravlje pacijenata“.

No, prema njezinim riječima, “novo rukovodstvo je odlučilo da će prioritet nastavka rada Planned Parenthooda biti znatno povećanje zagovaranja prava na pobačaj”.

Planned Parenthood je objavio kako je bivša članica odbora Alexis McGill imenovana vršiteljicom dužnosti predsjednika, te da se organizacija nada da će izabrati novog predsjednika do kraja ove godine.

Veći naglasak na zagovaranje pobačaja koji je Planned Parenthood postavio kao svoj cilj ne čudi, uzevši u obzir kako se sljedeće godine u SAD-u održavaju predsjednički izbori, a pobačaj je ove godine postao jedna od gorućih tema budući da je nakon potpune liberalizacije pobačaj u državama poput New Yorka, uslijedilo uvođenje pro-life zakona u Georgiji i Alabami, te je isto najavljeno i u drugim saveznim državama.

Iako se stav prema promicanju pobačaja donedavne predsjednice Wen pokazao umjerenijim od ostatka vodstva Planned Parenthooda, njezina podrška i promicanje široko dostupnog pobačaja nikada nisu došli u pitanje. Na kraju krajeva, bila je na čelu organizacije koja vrši oko 320 000 pobačaj svake godine.

Dodajmo kako je nakon otkaza osobnu podršku dr. Wen dala Abby Johnson, bivša ravnateljica klinike Planned Parenthooda, a sada pro-life aktivistkinja. “Leana, dobro znam kako Planned Parenthood funkcionira i znam SVE o njihovim tajnim sastancima. Ako ikada poželiš razgovarati o svojem iskustvu (u potpunom povjerenju), ovdje sam. Pomoći ću ti koliko god mogu u tvojem prijelasku”, napisala je Johnson.

Ivo Džeba | Bitno.net