SAMO JEDNA IZNIMKA

Pobjeda za život u Alabami: Senat izglasao zakon koji zabranjuje pobačaj

“Cilj je da se ubijanje nerođene djece u našoj zemlji više ne smatra ičim drugim osim užasnim i nečovječnim ubojstvom najnevinijih među nama.”

Foto: Freepik

Senat savezne američke države Alabame odobrio je zakon kojim se liječnicima zabranjuje činjenje pobačaja u gotovo svim situacijama.

Jedina iznimka od pravila bili bi “slučajevi u kojima je pobačaj nužan kako bi se spriječio ozbiljan rizik za zdravlje majke nerođenog djeteta”.

Ako guverner Alabame potpiše izglasani zakon, liječnici koji izvrše pobačaj u toj državi, suočit će se s prijetnjom zatvorske kazne koja bi mogla iznositi između 10 godina i doživotnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna bi se odnosila samo na liječnike, a ne i na majke, koje ne bi snosile kaznenu odgovornost za počinjeni pobačaj.

Premda je odlukom Vrhovnog suda Roe v. Wade iz 1973. legaliziran abortus u SAD-u, ovakvi i slični zakoni koji se zadnjih mjeseci donose u sve većem broju američkih saveznih država imaju za cilj potaknuti Vrhovni sud na preispitivanje te odluke, osobito nakon što je predsjednik Trump u sastav suda imenovao dva konzervativna suca.

Robert Baker, biskup Birminghama, najvećeg grada Alabame, u travnju je izjavio kako zakon odražava “snažnu predanost životu koju stanovnici Alabame imaju .”

“Snažno podupirem ove zakone i podupirem napore zakonodavaca za promicanjem života i, nadamo se u bliskoj budućnosti, uklanjanjem zla poznatog kao pobačaj iz granica države Alabame. Cilj je da se ubijanje nerođene djece u našoj zemlji više ne smatra ičim drugim osim užasnim i nečovječnim ubojstvom najnevinijih među nama”, rekao je Baker.

Podsjetimo, tijekom rasprave uoči izglasavanja zakona, Ameriku je užasnuo demokratski zastupnik John Rogers koji je izjavio kako nije bitno kada će neka djeca biti ubijena.

“Doneseš ih na svijet neželjene, neljubljene, šalješ ih na električnu stolicu. Stoga, ili ih ubiješ sada ili poslije”,izjavio je Rogers.

Ivo Džeba |Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 16. svibnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi