Guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo, političar koji se deklarira kao katolik, potpisao je sinoć zastrašujući zakon koji, među ostalim, u toj državi legalizira mogući abortus sve do devetog mjeseca trudnoće te dopušta raditi abortus i osobama koje nisu liječnici.

„Zvijezda smrti“, tako je biskup Albanyja Edward B. Scharfenberger nazvao novi zakon koristeći ime smrtonosne borbene postaje iz popularnog serijala Zvjezdani ratovi koja je zlom Imperiju služila za uništavanje čitavih planeta.

Biskup je tu metaforu koristio u dramatičnom apelu Cuomu da zaustavi zakon Reproductive Health Act i ne potpiše njegovo usvajanje, pozivajući se na političarevo deklariranje katoličke vjere čiji je nauk u dijametralnoj suprotnosti s ovakvim zakonima.

„Potpuno mi je nejasno kako se možete predstavljati kao saveznik pape Franje i istodobno podržavati ovako potpuno destruktivne zakone“, napisao je biskup prije nekoliko dana u apelu.

„Nemojte dopustiti gradnju ove ‘Zvijezde smrti’“, poručio je biskup političaru.

Ovaj ga nije poslušao i potpisao je zakon koji demokrati u državi New York pokušavaju već dulje vrijeme progurati kroz Skupštinu i Senat države, ali nisu uspijevali zbog republikanske senatorske većine. Sada kada je Demokratska stranka preuzela većinu i u Senatu, „Zvijezda smrti“ podignula se na nebu iznad New Yorka s 38 glasova za i 24 protiv u Senatu te 92 glasova za i 47 protiv u Skupštini.

„Zakon o reproduktivnom zdravlju“ proširuje već postojeće zakone o abortusu u jednoj od najliberalnijih američkih saveznih država, a ima za cilj, kako ističu analitičari, pripremiti državu New York za moguće ukidanje odluke Vrhovnog suda Roe vs. Wade koja je početkom 1970-ih legalizirala pobačaj u SAD-u. O ukidanju legalizacije abortusa priča se već dulje vrijeme, posebice nakon izbora konzervativnog suca Bretta Kavanaugha za novog vrhovnog suca i sve jasnijih signala iz administracije predsjednika Donalda Trumpa o spremnosti za takvu političku inicjativu. Ukidanje Roe vs. Wade vratilo bi mogućnost zabrane abortusa u pojedinim državama kroz zakone koji su bili na snazi u trenutku donošenja te odluke.

Država New York i njezini vođe sada žele jasno dati do znanja na kojoj strani se nalaze u borbi civilizacija smrti i života, što su i učinili ovim zakonom.

Zakon abortus definira kao „temeljno pravo“ koje ima svaka osoba koja je trudna. Nadalje, u zakonu se navodi kako je abortus legalan „sve do 24. tjedna trudnoće ili u svako vrijeme ako je ugrožen život ili zdravlje žene“. To znači, navode kritičari zakona, kako je otvoren put za abortus sve do devetog mjeseca.

Nadalje, zakon je ukinuo mogućnost da nerođena djeca starija od 24 tjedna budu tretirana kao moguće žrtve ubojstva u nekim slučajevima, a sam abortus je potpuno izbacio iz kaznenog zakona.

Abortus sada, osim liječnika, mogu raditi i medicinski djelatnici, a više ne postoji zakonska obveza da u slučajevima abortusa nakon 20 tjedana bude nazočan još jedan liječnik koji će spasiti dijete ako preživi abortus (ovu zadnju promjenu biskup Scharfenberger je komentirao riječima kako bi „takvo nešto bilo proglašeno nehumanim i u slučajevima pasa ili mačaka“, a kamoli ljudi).

„Ovaj zakon proglašava abortus temeljnim pravom, što otvara vrata sprječavanju svih pro-life inicijativa, ozakonjuje opće sudjelovanje u kulturi smrti i ukida sva ograničenja na abortus. Čak niti Roe vs. Vade nije proglasio abortus temeljnim pravom“, poručili su iz pro-life udruge Pravo na život.

Ili, kako je biskup pitao guvernera:

„Hoće li u državi New York pro-life stanovište postati zločinom i govorom mržnje?“

Sve se ovo, dakle, događa za vrijeme guvernerskog mandata čovjeka koji sebe opisuje kao „katolika“.

Andrew Cuomo, koji je guverner od 2011., sin je Maria Cuoma, demokratskog političara koji je postao poznat po nesretnom govoru na sveučilištu Notre Dame iz 1984. kada je rekao kako on i njegova supruga nikada ne bi abortirali dijete, ali je i dalje za legalan pobačaj.

„Osobno sam protiv pobačaja, ali sam za legalizaciju“, to je stajalište tim famoznim govorom postalo službena politika katolika u Demokratskoj stranci koja je naposljetku dovela do situacija da katolici stavljaju potpise na zakone koji ubijanje nerođenih proglašavaju „temeljnim pravom“.

Hoćemo li takvo nešto gledati i u Hrvatskoj?

Goran Andrijanić | Bitno.net