Zastupnički dom američke savezne države Georgije, unatoč pritiscima jednog dijela hollywoodskih zvijezda i rukovoditelja velikih korporacija poput Coca-Cole, donio je zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon prvih registriranih otkucaja srca fetusa.

Zakon pod imenom H.B. 481 izglasan je u subotu, 30. ožujka, s 92 glasa “za” dok je 78 zastupnika bilo “protiv”. Za usvajanje prijedloga bio je potreban 91 glas, javlja Catholic News Agency.

Iako se srce kod fetusa počinje razvijati u trećem tjednu trudnoće, njegovo kucanje može se na ultrazvuku čuti oko 6. tjedna. Tako bi nerođena djeca prema zakonu H.B. 481 trebala biti zaštićena već u ranom stadiju trudnoće.

Guverner savezne države Georgije, Brian P. Kemp, koji tek treba potpisati zakon, u službenoj je izjavi povodom izglasavanja prijedloga istaknuo kako “Georgia cijeni život.”

“Stajemo u zaštitu nevinih i govorimo za one koji se ne mogu sami braniti”, poručio je Kemp, dodavši kako “zahvaljuje autorima zakona”.

“Naš trud u zaštiti života ne prestaje ovdje. Moramo raditi kako bismo olakšali proces posvajanja, pronašli domove pune ljubavi za one koji čekaju udomljenje te štitili starije i ranjive osobe.”

Prosvjedi hollywoodskih glumaca

Zakon o zabrani pobačaja nakon prvih registriranih otkucaja srca izglasan je unatoč prosvjedima dijela hollywoodskih glumaca i američkih korporacija.

Oko 50 poznatih i manje poznatih imena američke filmske industrije, koje predvodi glumica Alyssa Milano, potpisalo je otvoreno pismo u kojem prijete kako će prestati s radom u toj saveznoj državi u slučaju izglasavanja prijedloga.

Među potpisnicima nalaze se i Alec Baldwin, Mia Farrow, Sean Penn, Ben Stiller i drugi. Slično pismo uputila je i hollywoodska udruga scenarista.

Georgia je trenutačno, uz Kaliforniju, država koja najviše zarađuje od filmske industrije.

Svoj prosvjed uputili su i rukovoditelji velikih korporacija poput Coca-Cole i Amazona.

Val pro-life legislature

Unatoč izglasavanju zabrane pobačaja, zakon bi mogla zadesiti sudbina sličnih prijedloga koje su već donijele druge američke savezne države poput Sjeverne Karoline, Iowe i Kentuckyja. Naime, spomenuti su zakoni ubrzo “pali” na državnim sudovima zbog “neustavnosti”, tj. zbog košenja s odlukom Vrhovnog suda Roe v. Wade kojom je u SAD-u legaliziran pobačaj.

No, republikanski zastupnik Ed Setzler, koji je i predložio novi zakon u Georgiji, pozvao je kolege da izglasaju prijedlog kako bi guverner Kemp mogao “okupiti najbolji pravni tim u državi” te izazvati odluku Vrhovnog suda iz 1973. godine. Nadu polažu i u nove vrhovne suce Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha koje je imenovao predsjednik Donald Trump.

Zakonske mjere sa sličnim ciljem pokrenute su ove godine i u Teksasu, Floridi te još nekim saveznim državama s republikanskom većinom.

Pro-choice grupe već su objavile kako će zakon izazvati na sudu.

S druge strane, neke pro-life udruge smatraju kako zakon nije dovoljno strog. Kako javlja Washington Post, voditelj udruge Georgia Right to Life, Zemmie Fleck poslao je pismo članovima u kojem kritizira prijedlog republikanskih zakonodavaca jer dopušta iznimke u slučaju ugroze života i zdravlja majke, ako se procijeni da dijete neće preživjeti te silovanja i incesta kada postoji policijski zapisnik.

“Ražalošćeni smo što zakon diskriminira protiv niza nevinih ljudskih bića”, napisao je Fleck.

Tino Krvavica | Bitno.net