Proteklih godina egipatski kršćani izloženi su pravom progonu. Strah od bombaških napada postao je dio njihove svakodnevice, a posljednji napad u kojemu je na ulicama Kaira nožem ubijen koptski svećenik zaprepastio je svijet. No kao i toliko puta u povijesti, mučenička je krv, kako reče Tertulijan, postala sjeme novih kršćana.

Prema riječima aleksandrijskog patrijarha i primasa Koptske katoličke Crkve Ibrahima Izaka Sidraka, posljednji teroristički napadi na Kopte doveli su do brojnih obraćenja.

– Ne želim se hvaliti, ali nakon tih napada veliki se broj ljudi obratio na kršćanstvo. Vjerojatno je riječ o osobama koje su razmišljale o smislu života i vjere, te su nakon napada odlučile postati kršćanima. To pokazuje kako egipatski Kopti nisu samo žrtve napada, već i oruđe kršćanskog naviještanja – kazao je patrijarh Sidrak tijekom konferencije koju je u Rimu organizirao talijanski ogranak papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Ipak, njegova je želja da se krvoproliće u Egiptu zaustavi, a kao jedino rješenje vidi promjenu mentaliteta. Nažalost, teroristima je poznato kako u Egiptu i dalje živi najbrojnija kršćanska zajednica na Bliskom istoku, te kako je destabilizaciju i unošenje kaosa na tome području najlakše izazvati napadima na kršćane.

A povijest napada na koptske kršćane prema njegovim je riječima započela sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je na vlast u Egiptu došao Anvar El-Sadat.

– Prije toga kršćani i muslimani zajedno su odrastali, zajedno živjeli, a različitost u vjeri nije predstavljala problem za suživot. Danas se suočavamo sa zatvorenošću hranjenom fundamentalizmom koji se odmalena prenosi i odbacivanjem drugih jer su ‘nevjernici’. Kršćanima se ne čestitaju njihovi blagdani. Odrasta se u takvom ambijentu – objasnio je aleksandrijski patrijarh, naglasivši kako je glavni problem snažan rast fundamentalizma koje potiče i podržava Muslimansko bratstvo.

Patrijarh se osvrnuo i na govor velikog imama Al-Azhara održanog prigodom posjeta pape Franje Egiptu, te izrazio nadu kako riječi imama odražavaju ono što doista misli. Ipak, patrijarh smatra kako imam Ahmed Al Tayyib nije prepoznao krizu i probleme s kojima se islam suočava.

Unatoč tome, posjet pape Franje za patrijarha Sidraka imao je vrlo pozitivan učinak i utjecao je ne samo na kršćansku zajednicu već i na čitavu zemlju.

– Čitava zemlja imala je koristi od ovog posjeta. Mnogo toga u Egiptu se počelo mijenjati još prije. To se moglo primijetiti i u novinama. Nedavno sam pročitao dva ili tri članka u kojima su kritizirani oni koji su optuživali kršćane za nelojalnost ili govorili kako ne bi smjeli biti egipatski državljani – rekao je patrijarh Sidrak.

Spomenimo kako egipatske vlasti posljednjih dana zatvaraju neke koptske crkve zbog straha od napada islamista, koji su proteklih mjeseci sve češći. U nizu bombaških napada za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država stradalo je više od 100 ljudi. Tako je u bombaškom napadu na središnju koptsku katedralu u Kairu u prosincu 2016. godine ubijeno 25 osoba, a u bombaškim napadima na druge dvije crkve u gradovima Tanti i Aleksandriji na Cvjetnicu ove godine ubijeno je najmanje 47 ljudi. U svibnju su islamistički teroristi napali autobus u kojem su bili koptski hodočasnici, ubivši pritom 29 osoba, dok je u listopadu na ulicama Kaira ubijen koptski svećenik.

Prema posljednjim statistikama, u Egiptu živi oko 300 tisuća pripadnika Koptske katoličke Crkve i oko 12 milijuna pripadnika Koptske pravoslavne Crkve, što čini 9-10% ukupnog stanovništva ove afričke države.

Više: Tko su Kopti i zašto ne uzvraćaju zlo za zlo?

Miodrag Vojvodić | Bitno.net