Egipatske su vlasti u proteklih nekoliko dana zatvorile tri koptske crkve u provinciji Minia, u središnjem dijelu te zemlje, iz straha da će ih napasti muslimanski ekstremisti – stoji u priopćenju koje je objavila Koptska pravoslavna biskupija Minia. Kršćani čine između 9 i 10 posto stanovništva te sjevernoafričke zemlje u kojoj živi više od 100 milijuna ljudi. Koptski se kršćani već dugo žale na diskriminaciju u većinski muslimanskoj zemlji, ističući da ih vlasti često nisu uspjele zaštititi od sektaških napada.

U spomenutom priopćenju, koje je objavljeno u subotu, 28. listopada, stoji da su egipatske vlasti zatvorile dvije crkve u toj provinciji, navodeći zlostavljanje i napade od strane ekstremista kao razlog zatvaranja, dok je treća crkva zatvorena iz straha od napadâ. U tekstu nadalje stoji da su prošlog petka ultrakonzervativni muslimani pokušali napasti jednu od crkvi, dodajući da je pritom ozlijeđena jedna koptska vjernica. Kasnije istog dana, rulja je napala kršćanske domove.

Šutjeli smo dva tjedna, ali se situacija pogoršala. Izgleda kao da je molitva zločin za koji se Kopte treba kazniti – stoji u priopćenju, upućujući na stalno zatvaranje koptskih crkvi. Biskupija je pozvala vlasti da okončaju diskriminaciju protiv kršćanâ i da ne podlegnu fundamentalistima.

S druge strane, Esam Badawi, guverner provincije Minia, zanijekao je da su crkve zatvorene iz sigurnosnih razloga, rekavši da je bila riječ o „kućama bez dozvole“ kojima je nedostajala potrebna dokumentacija „za obavljanje bogoslužja“. Međutim, potvrdio je da je došlo do dvaju napada na bogomolje te da je uhićeno 15 osoba, a da policija još traga za 11 drugih osumnjičenika. Napomenuo je da je u provinciji Minia 21 crkva i dalje otvorena za bogoslužje.

Biskup dijeceze Ismailia, Makarios Tewfik, u razgovoru za američku novinsku agenciju „Associated Press“ rekao je da su koptski kršćani na te tri lokacije godinama obavljali bogoslužje. Kazao je da su crkvene vlasti nakon nedavnog donošenja novoga zakona o izgradnji crkvi zatražile službenu dozvolu. No mjesne vlasti često odbijaju dozvoliti gradnju crkvi iz straha da će se ultrakonzervativni muslimani pobuniti. Kršćani su iz tog razloga uspostavili bogomolje bez dozvole, a koje ponekad znaju napasti muslimanske rulje.

Prošloga je kolovoza egipatski parlament donio zakon koji prvi put definira pravilâ o gradnji crkvi, te su se kršćani ponadali da je riječ o koraku koji će ubrzati gradnju. No kritičari strahuju da će se provoditi samo ograničenja. Biskup Makarios je istaknuo da je zakon trebao legalizirati bogomolje bez dozvole, a ne vlastima dati opravdanje da ih zatvori.

U posljednjih je nekoliko mjeseci porastao broj napada na egipatske kršćane, s nizom samoubilačkih bombaških napada za koje je odgovornost preuzela samozvana Islamska država, a u kojima je ubijeno više od 100 ljudi. Tako je u bombaškom napadu na središnju koptsku katedralu u Kairu u prosincu 2016. godine ubijeno 25 osoba, a u bombaškim napadima na druge dvije crkve u gradovima Tanti i Aleksandriji na Cvjetnicu ove godine ubijeno je najmanje 47 ljudi. U svibnju su islamistički teroristi napali autobus u kojem su bili koptski hodočasnici, ubivši pritom 29 osoba.

Papa Franjo je za vrijeme svog posjeta Egiptu u travnju ove godine pozvao sve vjerske vođe da ustanu protiv „zapaljive logike zla“, istaknuvši da je krajnje vrijeme da se „onečišćeni zrak mržnje pretvori u kisik bratstva“. Sveti je Otac osim toga naglasio da je nasilje u Božje ime negacija svakog autentičnog vjerskog izraza.

Radio Vatikan | Bitno.net