Najmanje su 44 osobe poginule u bombaškom napadu na koptske kršćane u Egiptu, javlja BBC.

Napadi su se odvili u dvjema crkvama u Tanti i Aleksandriji tijekom služenja svetih misa na kršćanski blagdan Cvjetnicu.

Prvi napad dogodio se u crkvi svetog Jurja, u Tanti, gdje je prema zasad dostupnim informacijama ubijeno 27 osoba dok ih je 38 ranjeno.

Guverner provincije Ahmad Deif izjavio je za državnu televiziju Nile News kako je bomba “ili postavljena ili se neka osoba raznijela”. Bomba je navodno eksplodirala blizu oltara.

Napad u Aleksandriji dogodio se pak u crkvi svetog Marka i to dok se u njoj nalazio sam koptski papa Tawadros II. Sedamnaestoro ljudi izgubilo je svoje živote dok je koptski papa preživio napad.

BBC prenosi kako je među ubijenima i nekoliko policijskih službenika (uključujući i jednu policajka) koji su spriječili bombaša samoubojicu na ulazu u crkvu.

Egipatska vojska izašla je na ulice, a u tijeku je potraga za mogućim dodatnim eksplozivnim sredstvima postavljenim u blizini mjesta zločina.

Napad se odvio samo nekoliko tjedana uoči posjeta pape Franje Egiptu koji bi se trebao dogoditi 28. i 29. travnja.

U javnosti se pojavila i snimka napada koja prikazuje kršćane tijekom službe. U jednom trenutku čuje se zvuk eksplozije, a videosnimka se prekida.

Odgovornost za eksplozije je preuzeo ISIS.

Val nasilja nad Koptima, koji čine 9% ili 10% stanovništva te zemlje, traje od 2013. godine. Jedan od najkrvavijih dogodio se u prosincu prošle godine kada je u samoubilačkom napadu u koptskoj katedrali u Kairu tijekom mise poginulo 27, a ranjeno pedesetak osoba.

Nasilje nad kršćanima nedavno se ponovno razbuktalo, osobito na Sinaju, gdje je ubijeno sedam Kopta, a stotine obitelji se iselilo.

Zanimljivo, koptski papa Tawadros II. tom je prilikom poručio kako se radi o privremenoj mjeri te kako će se izbjeglice uskoro moći sigurno vratiti svojim kućama.

Papa Franjo je pak nakon današnje molitve Angelusa izrazio sućut koptskom patrijarhu Tawadrosu II.

Upozorenje: videosnimka može djelovati uznemirujuće

https://youtu.be/W4XPfhUfkzk

*Članak je mijenjan u skladu s novim informacijama

Tino Krvavica | Bitno.net