Sveti Otac uputio je poruku sudionicima 44. europskog susreta mladih u organizaciji zajednice Taizé, koji je zbog pandemije podijeljen u dva susreta. Prvi dio programa je online od 28. prosinca do 1. siječnja te će se putem Youtubea moći među ostalim pratiti molitva te meditacija pred Torinskim platnom u katedrali sv. Ivana. U Torinu je samo nekoliko braće iz zajednice iz Taizéa, uključujući priora brata Aloisa. Pridružio im se i ograničeni broj mladih iz Pijemonta.

Također će se održati dvije online radionice, o solidarnosti s migrantima te brizi za zajednički dom. Drugi dio održat će se od 7. do 10. srpnja 2022. kada bi se mladi iz cijele Europe trebali okupiti u Torinu.

Papinu poruku potpisuje državni tajnik kardinal Pietro Parolin te se izražava blizina i molitva Svetog Oca za sve koji prate program online.

U poruci je istaknuto kako se susret odvija u vremenu kada su brojne tjeskobe. Mnogi se pitaju: ima li naš planet budućnost? Koje odgovornosti moramo preuzeti kako bismo osigurali njegovo očuvanje i učinili zemlju pogodnom za život? Dok je sve više polarizacija, kako možemo, prema vašoj odabranoj temi za nadolazeću godinu „postati majstorima jedinstva“?

Umjesto da se predate obeshrabrenju i izbjegavate ova pitanja, odlučili ste se suočiti s njima, zajedno tražiti, moliti, slušati Riječ Božju kako biste joj dopustili da rasvijetli najsloženije ljudske situacije, stoji u poruci.

Kada smo zajedno Duh Božji puše na poseban način, navodi se u poruci u kojoj se prisjeća na aktualni sinodski hod u kojem i Katolička Crkva pokušava sebe učiniti dostupnijom djelu Duha, pozivajući Kristove učenike da otkriju koliko smo potrebni jedni drugima.

Odabrali ste ne skidati pogled s ljudske patnje i očitu hitnost vremena, već gledati na te stvarnosti s povjerenjem koje vam je dano da sudjelujete u rješenjima. Iako ne nedostaju razlozi za tjeskobu, jednako je istina da Duh Božji ne prestaje djelovati i pobuđivati tvorce bratstva, solidarnosti i jedinstva. Otvarajući se prisutnosti uskrslog Krista i dopuštajući mu da ujedini vaša srca, pripremate se kako biste upravo to i postali, stoji u poruci Svetog Oca.

Mladi iz Zagreba koji su se pripremali za sudjelovanje na Europskom susretu, sudjeluju na programu u Remetama od 28. do 31. prosinca. Od utorka do četvrtka u 19:30 program počinje Večernjom molitvom s pjesmama iz Taizéa. U 20:30 slijedi razgovor u malim skupinama i zatim druženje do 23 sata. U petak program počinje u 20 sati ekipnim kvizom. U 23 sata je bdijenje za mir u svijetu, a nakon ponoći festival naroda tj. druženje. Molitve se održavaju u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ostatak programa u Duhovnom centru sv. Ivana od Križa, preko puta crkve i samostana.

Torinski nadbiskup Cesare Nosiglia u pismu koje je uputio braći iz Taizéa i sudionicima susreta izrazio je duboko žaljenje što se susret neće održati u planiranom obliku. Nadbiskup je zahvalio braći, podupirateljima, vlastima, mjesnim župama i obiteljima za trud koji su uložili unatoč svim poteškoćama s kojima su se suočili.

Zajednica iz Taizéa je kršćansko ekumensko monaško bratstvo sa sjedištem u francuskoj Burgundiji. Čine ga braća katoličke i protestantskih denominacija. Utemeljio ga je 1940. brat Roger Louis Schutz, koji je kao prvi prior služio sve do 2005. godine kada je ubijen.

U Taizé inače godišnje hodočasti više od 100 tisuća mladih sa svih strana svijeta da bi molili, proučavali Sveto pismo, razmjenjivali iskustva i bavili se društvenim radom.

Europski susret mladih (Hodočašće povjerenja na zemlji) na prijelazu iz jedne građanske godine u drugu organizira se od ranih 70-ih 20. stoljeća i redovno okuplja tisuće mladih.