Planirana beatifikacija nadbiskupa Fultona Sheena koja se trebala održati 21. prosinca ove godine, odgođena je nakon intervencije nekoliko američkih biskupa.

Kako javlja Catholic News Agency, neimenovani biskupi zatražili su više vremena za ispitivanje njegovog slučaja.

Biskupija Peoria, koja je pokrenula proces beatifikacije, objavila je u utorak priopćenje o cijelom slučaju:

“S dubokim žaljenjem biskup Peorije Daniel Jenky obavještava kako je Sveta Stolica objavila da se beatifikacija Fultona Sheena odgađa. Biskupa Jenkyja ova je odluka duboko ražalostila. Posebno je zabrinut zbog velikog broja vjernika koji se utječu Sheenu i koje će ova vijest pogoditi.”

Podsjećamo, Vatikan je 18. studenog odobrio beatifikaciju nadbiskupa Sheena. No u ponedjeljak je s iste adrese došla obavijest o stopiranju procesa.

“Sveta Stolica odlučila je odgoditi datum beatifikacije na zahtjev nekoliko članova Biskupske konferencije koji su zatražili daljnje razmatranje (slučaja).”

U priopćenju biskupije stoji kako je biskup Jenky “snažno uvjeren u veliku svetost” nadbiskupa te “ostaje uvjeren da će Sheen biti beatificiran”. Navodi se i kako je prijavljeno “puno čuda” po njegovu zagovoru, neka i unatrag tri tjedna.

Biskupija Peoria istaknula je kako odgoda nije rezultat ikakvih optužbi za zlostavljanje maloljetnika, što je iz svojih izvora potvrdio i CNA.

“U našoj trenutačnoj klimi važno je da vjernici znaju kako nikada nije postojala, niti sada postoji, optužba protiv Sheena za zlostavljanje maloljetnika.”

Osim što nije poznato zbog čega je beatifikacija odgođena, kao niti tko su biskupi koji su odgodu zatražili, ne zna se kada će se odrediti novi datum beatifikacije.

Dodajmo i kako se beatifikacija američkog nadbiskupa već ranije otegnula zbog trakavice oko premještanja njegovih posmrtnih ostataka iz New Yorka (gdje je Sheen služio velik dio svog života) u Peoriju.

Koncem lipnja Sheenovi posmrtni ostaci su nakon višegodišnje sudske parnice napokon prebačeni u biskupiju u kojoj je i zaređen, što je, činilo se tada, otvorilo vrata nastavku kauze.

Više o njemu možete pročitati OVDJE.

*Pročitajte više: CNA: Odgodu beatifikacije nadbiskupa Sheena tražio je biskup Rochestera

Tino Krvavica | Bitno.net