Posmrtni ostaci sluge Božjeg Fultona Sheena nakon tri godine pravne borbe prebačeni su iz New Yorka u Peoriju, čime je otvoren put za nastavak kauze za beatifikaciju bivšeg američkog nadbiskupa.

Biskup Peorije, Daniel Jenky, jučer je objavio da su posmrtni ostaci prebačeni iz katedrale svetog Patrika u New Yorku u katedralu Bezgrešnog začeća u Peoriju.

“Crkveni zakon zahtjeva da prijenos ostataka osobe čija se beatifikacija razmatra mora… biti obavljen bez svečanosti”, stoji u izjavi koju je 27. lipnja objavila biskupija Peoria.

“Kao posljedica toga, prijenos nije mogao biti unaprijed javno najavljen. Također, tijekom prijenosa nije se smjela organizirati nikakva liturgijska ceremonija ili javno okupljanje. Stoga je prijenos posmrtnih ostataka obavljen bez prethodnog obavještavanja javnosti”, objašnjavaju iz biskupije

Sheenovi posmrtni ostaci bit će položeni u mramornu grobnicu unutar katedrale Bezgrešnog začeća koja se nalazi u pokrajnjem oltaru posvećenom Gospi od Brze Pomoći čiji se spomendan jučer slavio.

Podsjetimo, sukob nadbiskupije New York i biskupije Peoria potječe još od 2002. godine kada je biskupija Peoria preuzela kauzu za beatifikaciju Fultona Sheena nakon što je nadbiskupija New York to odbila učiniti. Kauza je zaustavljena 2014., a biskup Peorije, Daniel Jenky, je kao razlog zaustavljanja naveo da je Sveta stolica zatražila prebacivanje tijela nadbiskupa Sheena u Peoriju radi nastavka procesa.

Sheen je za života bio vezan uz obje biskupije. S 24 godine je bio zaređen za svećenika u Peoriji, dok je u 61. godini zaređen za pomoćnog biskupa New Yorka.

Biskup Jenky jučer je obavijestio Vatikan da je građanska parnica završila te da su Sheenovi posmrtni ostaci prebačeni. Vatikan je potvrdio da se kauza za beatifikaciju sada nastavlja

Iako se datum beatifikacije još nije spominjao, biskup Jenky je u jučerašnjoj izjavi izrazio nadu da će dekreti iz Rima biti objavljeni u narednim tjednima, te da će Sheen biti beatificiran ove godine u kojoj se obilježava stota obljetnica njegovog svećeničkog ređenja u Peoriji.

Podsjetimo, Vatikansko medicinsko povjerenstvo još je 2014. godine potvrdilo čudesno ozdravljenje po Sheenovom zagovoru djeteta čije je srce prestalo kucati.

Ivo Džeba | Bitno.net