Beatifikacija nadbiskupa Fultona Sheena odgođena je na zahtjev biskupa Salvatorea Matana koji se nalazi na čelu biskupije Rochester, potvrdio je za Catholic News Agency svećenik iz biskupije Peoria, koja provodi kauzu poznatog američkog propovjednika.

“Nisu se složili s činjenicom da je utvrđen i objavljen datum beatifikacije te su tražili da se provedu dodatna ispitivanja”, poručio je mons. James Kruse, direktor za kanonska pitanja biskupije Peoria.

Kruse je također član Zaklade Sheen te je godinama radio na njegovoj kanonizaciji.

Podsjećamo, nadbiskup Fulton Sheen, jedan od prvih evangelizatora koji je za naviještanje vjere koristio nove medije, trebao je biti beatificiran 21. prosinca ove godine. Odluka je donesena nakon što je iz Vatikana 18. studenog stiglo zeleno svjetlo za beatifikaciju, no samo dva tjedna kasnije Sveta Stolica stopirala je proces.

“Sveta Stolica odlučila je odgoditi datum beatifikacije na zahtjev nekoliko članova Biskupske konferencije koji su zatražili daljnje razmatranje (slučaja)”, stoji u priopćenju koje je objavila biskupa Peorija.

U priopćenju je istaknuto i kako je mjesni biskup Daniel Jenky “snažno uvjeren u veliku svetost” nadbiskupa te “ostaje uvjeren da će Sheen biti beatificiran”.

Prema informacijama, Sheenova kauza stopirana je zbog bojazni da bi se njegovo ime moglo spomenuti u finalnom izvještaju o razmjerima zlostavljanja u osam biskupija na području savezne države New York.

U istragu, koju provodi tamošnji glavni tužitelj, uključena je i biskupija Rochester čiji je biskup Salvatore Matano, navodi se, intervenirao kod Svete Stolice kako bi se stopirala beatifikacija. Fulton Sheen upravljao je spomenutom biskupijom od 1966. do 1969.

Prema izvoru bliskom Državnom tajništvu Svete Stolice, piše CNA, biskup Matano kontaktirao je apostolskog nuncija kako bi istaknuo svoju zabrinutost da bi se Sheenovo ime moglo pronaći u izvještaju državnog tužitelja pod optužbom da kao biskup nije učinio dovoljno po pitanju slučajeva zlostavljanja.

Navodno je postojala posebna zabrinutost da bi se objava izvještaja mogla poklopiti s beatifikacijom.

“Beatifikacija je slavlje. Svrha joj je pomoći vjeri ljudi, a ne biti prilika za skandal ili probleme. Ništa se neće izgubiti čekanjem, a možda se neke stvari izbjegnu”, izjavio je izvor blizak Državnom tajništvu.

Mons. Kruse izjavio je, pak, kako mu je biskup Matano u srpnju rekao da je “slučaj sada u rukama Rima” te da se “jednostavno treba čekati njihova odluka i smjer”.

No kad je iz Vatikana stigla podrška beatifikaciji, dodao je Krues, biskup se žalio na njihovu odluku.

Navodno je oko slučaja konzultirano nekoliko američkih biskupa prije no što je kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, donio odluku o odgodi. Prema informacijama, američki biskupi zaključili su da bi bilo “nerazborito” nastaviti s kauzom dok državni tužitelj ne objavi izvješće.

Mons. Kruse otkrio je kako se slučaj vrti oko bivšeg svećenika Gerarda Gulija koji je jedno vrijeme djelovao u biskupiji Rochester.

Guli je zaređen 1956., ali je od 1963. do 1967. služio u župama biskupije Wheeling-Charleston koja obuhvaća prostor Zapadne Virginije. Prema dokumentima biskupije Wheeling-Charleston, biskupija Rochester zaprimila je 1963. prijavu da je Guli 1960. počinio čin zlostavljanja ili seksualnog uznemiravanja protiv odrasle osobe.

Guli se u biskupiju Rochester vratio tek 1967., prema iskazu Krusea, kako bi se “brinuo za bolesne roditelje”. Fulton Sheen je godinu ranije preuzeo upravljanje spomenutom biskupijom.

Neki su tvrdili, piše CNA, da je Sheen, unatoč optužbama iz 1963., Guliju dao službu u biskupiji. Kruse ističe da je biskup Matano vjerojatno zabrinut da bi se taj navod mogao pojaviti u finalnom izvještaju državnog odvjetnika.

Kruse također tvrdi da Sheen zapravo nikada nije Gulija stavio u službu pastorala.

“Detaljno smo istraživali Sheenove administrativne odluke o Guliju i nikada nisu predstavljale opasnost za djecu.”

Monsinjor je također istaknuo kako su razgovarali s Gulijem koji je – govoreći o službama na koje ga je, prema iskazima nekih, postavio nadbiskup Sheen – poručio da “nikada nije služio” na tim mjestima.

“Stoga je cijeli taj koncept prema kojem je Sheen imenovao pedofilskog svećenika netočan”, dodao je Kruse, poručivši kako je spomenutog svećenika u župni pastoral vratio Sheenov nasljednik.

“Biskup Hogan postavio je Gulija u župe u gradovima Campbell i Bradford gdje je Guli ponovno počinio prijestupe, i to je dio razloga koji je doveo do njegova kasnijeg micanja i laicizacije”, izjavio je Kruse.

Guli je uhićen 1989., za vrijeme služenja biskupa Matthewa H. Clarka, nakon prijave za zlostavljanje starije ženske osobe dok je služio u župi Svete krunice u gradu Rochesteru.

Kruse je istaknuo kako gornji navodi jasno pokazuju da nadbiskup Sheen “nije počinio ništa čime bi ugrozio djecu te nije zataškao” slučaj.

“Znamo za Gulija već duže vrijeme i sve je to temeljito istraženo… cijeli njegov život i sve je ispitano, i na kraju, Sheen je oslobođen tih optužbi. Također, Rim je isto sve ovo istražio”, dodao je.

U kolovozu ove godine savezna država New York stopirala je na godinu dana zastaru za slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, omogućivši podnošenje prijave za povijesne slučajeve zlostavljanja.

Tijekom prvog dana podnijeto je više od 400 prijava.

Mjesec dana kasnije biskupija Rochester podnijela je zahtjev za bankrotom nakon velikog broja optužbi za zlostavljanje od strane svećenika.

CNA je kontaktirao spomenutu biskupiju oko informacija o stopiranju beatifikacije nadbiskupa Sheena. Iz biskupije su odbili odgovoriti na pitanja, ali su poslali priopćenje u kojem stoji da je “beatifikacija nadbiskupija Sheena isključivo u rukama Svete Stolice” te kako to pitanje “neće dalje komentirati”.

Dodajmo i kako je biskupija Peoria, u kojoj se provodi kauza Fultona Sheena, istaknula u priopćenju o odgodi beatifikacije kako ista nije rezultat ikakvih optužbi za zlostavljanje maloljetnika.

“U našoj trenutačnoj klimi važno je da vjernici znaju kako nikada nije postojala, niti sada postoji, optužba protiv Sheena za zlostavljanje maloljetnika.”

Tino Krvavica | Bitno.net