Biskupija Peoria objavila je u ponedjeljak da će časni sluga Božji Fulton Sheen biti beatificiran 21. prosinca ove godine u katedrali svete Marije od Bezgrešnog Začeća, javlja Catholic News Agency.

Nekadašnji nadbiskup, poznat po evangelizaciji i apologetici putem televizije i radija, tako će biti proglašen blaženim na 100. obljetnicu svog svećeničkog ređenja, i to u istoj katedrali gdje je 20. rujna 1919. primio sakrament svetog reda.

Podsjećamo, početkom srpnja ove godine papa Franjo potvrdio je čudo po zagovoru nadbiskupa Fultona Sheena, čime su ispunjeni uvjeti za njegovu beatifikaciju.

Čudesno ozdravljenje dogodilo se 2010. godine, nakon što je novorođenom Jamesu Fultonu Engstromu prestalo kucati srce.

Čitavih sat vremena liječnici su pokušavali malog Jamesa Fultona reanimirati, a roditelji su se molili Bogu. Molili su se i za zagovor nadbiskupa po kojem su djetetu dali ime. Nakon sat vremena malome Jamesu Fultonu vratio se puls i dijete je oživjelo.

Liječnici su odmah rekli roditeljima kako mogu očekivati da će beba ostati slijepa ili da će imati ozbiljnih problema s fizičkim ili mentalnim zdravljem. Međutim, idući mjeseci pokazali su kako se beba razvija bez ikakvih problema, a roditelji su sigurni da je nadbiskup Sheen izmolio ozdravljenje malog imenjaka.

Premda je Vatikansko medicinsko povjerenstvo još 2014. potvrdilo čudesnost ozdravljenja, beatifikacija američkog nadbiskupa otegnula se zbog trakavice oko premještanja njegovih posmrtnih ostataka iz New Yorka (gdje je Sheen služio velik dio svog života) u Peoriju.

Koncem lipnja Sheenovi posmrtni ostaci su nakon višegodišnje sudske parnice napokon prebačeni u biskupiju Peoria, što je otvorilo vrata beatifikaciji.

Više o novom blaženiku Katoličke Crkve možete pročitati OVDJE.

Bitno.net