Čuvajte se sukoba, a na krizu gledajte kao na milosno vrijeme, poručio je apostolski nuncij u Njemačkoj mons. Nikola Eterović tamošnjim biskupima.

Pozdravni govor objavljen je u obliku pisma uoči proljetnog plenarnog zasjedanja njemačkog episkopata koje se zbog pandemijskih mjera odvija putem videoveze.

“I Katolička Crkva u Njemačkoj nalazi se u krizi”, napisao je Eterović, poručivši da po mišljenju pape Franje krizu treba prihvatiti “kako bi se razumjela Božja volja za svakoga od nas i za cijelu Crkvu”.

Nuncij je dodao i kako Crkva još uvijek ima problema u pronalasku odgovora na određene suvremene probleme kao što su širenje sekularizma i “bolno pitanje” seksualnih zlostavljanja. No čak i u sekularnoj Europi i Njemačkoj Bog “dopušta sjemenu svoga Kraljevstva da raste među nama”.

I danas postoji živo svjedočanstvo da nas Gospodin nije napustio. “Jedina razlika je što problemi – svjedočimo tome svaki dan – odmah budu objavljeni u novinama, dok znakovi nade na naslovnicama osvanu nakon duga vremena, ako uopće.”

Premda u krizama postoje pozitivni elementi koji omogućavaju priliku za rast, nuncij Eterović je naglasio da isto ne vrijedi za sukobe jer oni samo dijele ljude na pobjednike i poražene.

“Sukob je posebno štetan u crkvenim zajednicama”, istaknuo je nadbiskup, zbog toga što uništava osjećaj jedinstva.

Kao što poručuje papa Franjo, smjernice za nadilaženje sukoba i kriza su molitva i dijalog s bližnjim te prihvaćanje Duha Svetoga kao glavnog aktera sinodalnosti. Pritom treba ostati u tradiciji Crkve, ali i razumjeti Crkvu kao onu koja je u pokretu.

Podsjećamo, među njemačkim prelatima i članovima Crkve, proteklih su se godina pojavila neslaganja oko brojnih pitanja, od seksualnog zlostavljanja preko sinodalnog putarestrukturiranja župa do pobudnice pape Franje Querida Amazonia.

Dodajmo i da su na plenarnom zasjedanju, koje je započelo u utorak i traje do četvrtka, njemački biskupi izabrali su za generalnu tajnicu konferencije teologinju Beate Gilles. Radi se o prvoj ženi u povijesti na toj poziciji.