Novi vatikanski dokument o životu župnih zajednica naišao je na podijeljene reakcije među njemačkim biskupima.

Dokument “Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve” Kongregacije za kler, koji je objavljen 20. srpnja, za cilj je imao osuvremeniti župni pastoral i prilagoditi ga potrebama vremena.

Nadbiskup Kölna, Rainer Maria Woelki, izjavio je kako je zahvalan papi Franji na “mnogim prijedlozima za misijsko buđenje Crkve”.

“[Dokument] nas podsjeća na temeljne istine naše vjere na koje, posebice mi u Njemačkoj, ponekad zaboravljamo kada smo previše zaokupljeni sami sobom. Nismo mi ti koji ‘stvaramo’ Crkvu i ona nije ‘naša’ Crkva, nego Crkva Isusa Krista. Sam ju je Gospodin osnovao, a s njom i sakramente i ministerijalno svećeništvo”, rekao je Woelki za CNA Deutsch, te dodao:

“Papa Franjo ovdje stavlja stvari na svoje mjesto, ali ne kao prijekor ili disciplinsku mjeru, nego kao ohrabrenje da se u potpunosti oslonimo na Krista kako bismo ponovno postali misijska Crkva.”

No, nisu svi dijelili pozitivne riječi prema posljednjem dokumentu. Potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Franz-Josef Bode, opisao je smjernice kao “snažno zaustavljanje motivacije i zahvalnosti prema službi laika”.

U izjavi objavljenoj u srijedu, Bode je indicirao da smjernice predstavljaju “obrat na klerikalizam”, te izrazio žaljenje što se Rim prije njihova objavljivanja nije upoznao “sa stvarnostima na terenu”.

“Bojim se da norme, koliko kod obvezujuće bile, neće biti učinkovite ako su u velikoj mjeri odavno zastarjele”, napisao je Bode.

Stao je i u obranu novih “modela vodstva” u svojoj biskupiji prema kojima se nadzor župa posvećuje laicima. Komentirajući da instrukcije dozvoljavaju takvo što samo privremeno Bode je rekao kako je mišljenja “da će ova potreba postojati trajno u mnogim mjestima u našoj zemlji”.

Potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije istaknuo je kako je nakon objave smjernica “Sinodalni put” u njemačkoj još potrebniji, “jer su upravo ova crkvena pitanja u igri, pitanje kako ‘crkveno sudjelovanje’ može izgledati, kako treba razumjeti svećeničku službu i kako bi trebala izgledati danas”.

“Samo se ovim Sinodalnim putem može odgovoriti na ovaj rimski izazov”, ustvrdio je.

Sličnog je mišljenja i biskup Mainza Peter Kohlgraf, koji je kazao kako smjernice predstavljaju “miješanje” u njegovu biskupsku službu koje on “ne može prihvatiti tako lagano”.

“Administrativne upute koje planiramo vjerojatno nisu sukladne rimskim idejama”, rekao je Kohlgraf, izrazivši zabrinutost da smjernice dovode u pitanje planove za spajanjem župa u njegovoj biskupiji.

Glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije rekao je da će vatikanske smjernice biti “pažljivo proučene” i raspravljene na nadolazećem susretu.