Već devet dana policija brani mons. Rolandu Álvarezu, biskupu Matagalpe u latinoameričkoj državi Nikaragvi, da napusti biskupsku rezidenciju.

S njim se u kućnom pritvoru nalazi još deset osoba, među kojima su petorica svećenika, dvojica bogoslova te trojica laika (neki izvori govore o pet svećenika i šest laika). Mons. Álvarez zatočen je nakon što je kritizirao vladino zatvaranje katoličkih radiopostoja.

Osim gašenja radijskih stanica, državna regulatorna agencija TELCOR uklonila je i televizijski kanal Nikaragvanske biskupske konferencije. Također, vlasti su prije mjesec dana iz zemlje potjerale Misionarke ljubavi, red koji je osnovala Majka Terezija, jer navodno nisu “ispoštovale obveze” prilikom prijave porijekla imovine. Misionarke su samo jedna od 200 organizacija koje su u Nikaragvi prisilno prestale djelovati od 2018.

Upravo su te godine izbile demonstracije protiv vlade predsjednika Daniela Ortege, tijekom kojih su svećenici štitili studente. Time je započela nova runda dugogodišnjeg sukoba između Katoličke Crkve i Ortege koji traje do danas (predsjednik je, inače, katoličke svećenike prozvao “pučistima” i „đavlima u mantijama“).

Od tada je jedan biskup, mons. Silvio Báez, već morao napustiti zemlju, a vlada je u ožujku 2022. potjerala i apostolskog nuncija. Isti plan, kako piše katolički Crux, vlada ima i za Álvareza koji je jedan od najžešćih kritičara režima.

On je nedavno optužio nikaragvanske vlasti da žele „nijemu Crkvu koja ne naviješta nadu naroda“ i ne osuđuje „osobni grijeh i strukture nepravde“.

Biskup Matagalpe svoje je djelovanje nastavio zatvoren u biskupskoj rezidenciji gdje redovito slavi svete mise, predvodi molitvu krunice te se oglašava na društvenim mrežama. Već 4. kolovoza, nekoliko sati prije zatočeništva, biskup je s Presvetim izašao pred policijske snage te ih pozvao na dijalog i poštovanje prema Crkvi – fotografije i videozapisi s tog događaja obišli su svijet.

Jučer je, pak, Álvarez slavio misu koja je emitirana na Facebook stranici biskupije, istaknuvši kako on i drugi na svoje zatočeništvo gledaju kao na duhovnu obnovu. Podsjetio je i na Isusov poziv na praštanje, koliko je god puta potrebno.

U istom tonu biskup Matagalpe nastavio je danas objavivši sljedeći tweet: “U Božjim smo rukama. Želimo vršiti Njegovu Volju i sve za Njegovu slavu. Amen“.

Inače, više organizacija pozvalo je Vatikan da se oglasi o ovom slučaju, dok su biskupske konferencije diljem Latinske Amerike i na Karibima izrazile svoju solidarnost s Crkvom u Nikaragvi.

Dodajmo i kako Vatican news javlja da je od jučer, 11. kolovoza, u kućni pritvor stavljen i svećenik Aníbal Manzanares kojem su vlasti zabranile napuštanje župne crkve svetoga Josipa u općini Terrabona, na sjeveru departmana Matagalpa.