Biskup Eugenio Salazar Mora iz mjesta Tilarán-Liberia u Kostariki kleknuo je dok je izražavao dobrodošlicu časnoj majci misionarki ljubavi koje su nedavno protjerane iz Nikaragve, prenosi CNA.

Na videu kojega je Salzar objavio na svojoj Facebook stranici vidi se kako pozdravlja svaku redovnicu pojedinačno koje u znak poštovanja ljube njegov biskupski prsten. Kada je došao do časne majke, biskup je kleknuo i on je bio taj koji je poljubio redovničku ruku.

Na biskupijskim stranicama objašnjeno je kako je “znak poštovanja učinjen prema časnoj majci ujedno znak stavljanja na raspolaganje njezinoj zajednici”.

Salzar je kazao kako ne zna razloge protjerivanja misionarki, a da one samo ne govore o tome “zbog svoje duhovnosti po kojoj ne traže uvažavanje, ne uključuju se u kontroverze te nude svoju bol za narod Kostarike”.

Dodao je kako su bile u strahu za svoju osobnu sigurnost budući da pripadaju različitim nacionalnostima, a neke od njih su i starije. “Bile su vrlo zabrinute sve dok nisu došle u Kostariku”, kazao je Salzar. Naime, 18 misionarki koje su dosad živjele u Nikaragvi autobusom s došle do granice s Kostarikom, a u zemlju su prešle pješice.

“Da je bilo po njihovom, ostale bi u Nikaragvi; one vole Nikaragvu, nikaragvanski narod, osobito one najpotrebnije“, rekao je biskup.

Istaknuvši kako ne vidi razlog za njihov progon dodao je kako je “mučeništvo dio kršćanske duhovnosti”.

“Kristova Crkva je progonjena Crkva – inače ne bi pripadala Kristu”, kazao je Salzar.

Obraćajući se misionarkama kazao je kako primajući njih njegova biskupija prima Isusa Krista. “Vi ste hrabre i jednostavne žene. Računajte na nas, stojimo vam na usluzi”.

Družba Misionarki ljubavi jedna je od posljednjih zatvorenih u čistkama koje provodi vlast predsjednika Daniela Ortege u sklopu koje je iz Nikaragve protjerano više od 200 organizacija.

28. lipnja tamošnji je parlament, gdje su članovi Sandinističke stranke predsjednika Ortege u većini, oduzeo pravni status Misionarkama ljubavi jer, prema njihovom mišljenju, “nisu ispoštovale obveze” u vidu prijave porijekla svoje imovine.

Inače, Katolička Crkva više je puta podignula glas o kršenjima ljudskih prava u Nikaragvi, a napetosti između nje i vlade Daniela Ortege pojačale su se tijekom vala protuvladinih prosvjeda 2018. kada su svećenici štitili studente. Sam predsjednik Ortega prozvao je katoličke svećenike “pučistima” i „đavlima u mantijama“.

Encuentro con las Hermanas Misioneras de la Caridad de la Madre Teresa de Calcuta.

Objavljuje Monseñor Manuel Eugenio Salazar Mora u Srijeda, 6. srpnja 2022.