Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega, koji uvodi sve razorniju i pogubniju strahovladu u toj srednjoameričkoj državi, optužio je mjesne biskupe da potiču “nemire protiv vlasti” te ih nazvao “sotonističkim kriminalcima”.

Ortega je govorio povodom 39. obljetnice revolucije koja ga je dovela na vlast i sve one koji su nezadovoljni njegovim režimom opisao kao “urotnike koji su financirani iz sjevernoameričkog imperija”, a za biskupe je rekao da se ponašaju kao da “spremaju državni udar”.

“Nad sotonistima treba izvršiti egzorcizam. Bila je to bolna borba. Bolna jer smo se morali suprotstaviti oružanoj uroti koju su financirale dobro poznate unutarnje i vanjske snage”, rekao je.

Silvio José Baez, pomoćni biskup Manague, objavio je komentar ovoga na društvenim mrežama. Napisao je:

“Država ne može proglasiti pobjedu nad svojim vlastitim narodom kojega je proganjala i masakrirala.”

Od početaka nemira u Nikaragvi ubijeno je, procjenjuje se, oko 280 ljudi. U svemu tome na udaru se našla i Crkva koja pokušava posredovati između režima i naroda.

Katolička Crkva u Nikaragvi pozvala je međunarodnu zajednicu da se uključi u sprječavanje masakra ljudi koji prosvjeduju protiv tamošnje vlade i paravojnih postrojbi koje podržavaju predsjednika Daniela Ortegu. Lokalne udruge za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u prosvjedima protiv predsjednika Ortege, koji su započeli 18. travnja, do sada poginulo više od 300 ljudi. U ovoj srednjoameričkoj zemlji tenzije su porasle nakon što je vlada sredinom travnja objavila kako planira smanjiti socijalna davanja, posebice mirovine.

Nikaragvanska biskupska konferencija, koja se u ovoj političkoj krizi našla u ulozi posrednika između vlade i oporbe, traži da se opći izbori održe 2019. umjesto 2021. godine, što nikaragvanski predsjednik nije prihvatio. U prosvjedima su napadnuti kardinal, nuncij i biskup, a policija je pucala i na studente koji su kao prosvjednici utočište pronašli u crkvi.

Mediji prenose kako su provladine postrojbe ušle u nekoliko crkvi i u nekim slučajevima čak oskvrnuli posvećene hostije iz tabernakula.

Bitno.net