Nikaragvanska je policija navečer 1. kolovoza provalila u župu Božjega milosrđa u gradiću Sébaco u biskupiji Matagalpa, kako bi ugasila jednu od pet katoličkih radiopostaja koje je toga dana zatvorio režim Daniela Ortege, prenosi Nedjelja.ba.

Župa je na Facebooku uživo prenosila dolazak policije na vrata kao i njihov nasilni ulazak.

„Molimo vas, braćo, pridružite nam se u molitvi. Molimo sve koji su kod svojih kuća u ovo vrijeme da kleknu i zapale svijeću pred slikom Djevice Marije. Neka nas ona štiti svojim nebeskim plaštem“, rekao je spiker, kako prenosi CNA.

Žele utišati katolički glas

Biskupija Matagalpa, čiji je biskup Rolando Álvarez jedan od najvećih kritičara režima, izvijestila je da joj je državna regulatorna agencija (TELCOR), u ponedjeljak obznanila zatvaranje radijske postaje Hermanos.

„U ovom smo trenutku informirani da su također zatvoreni Radio Gospe Guadalupske u La Daliji, Radio Gospe Fatimske u Rancho Grandeu, Radio Alliens u San Dionisiju te Radio Brda Karmel u Río Blancu“, obznanio je biskup u izjavi.

Biskupija je istaknula kako je TELCOR-ov argument za zatvaranje Radio Hermanosa „da od 30. siječnja 2003., nismo imali valjanu dozvolu za rad“.

Međutim, biskupija je priopćila da je 7. lipnja 2016. „biskup Rolando Álvarez osobno predočio dokumentaciju“ navedenoj instituciji za traženje odobrenja za Radio Hermanos, Radio Gospe Guadalupske u La Daliji, Radio Gospe Fatimske u Rancho Grandeu, Radio Brda Karmel u Río Blancu, Radio Sv. Lucije u Ciudad Daríju, Katolički radio u Sebacou, te Radio Sv. Josip u Matiguasu.

Naglasili su kako na ove zahtjeve „nikada nije odgovoreno“.

„Svi su ovi dokumenti dostupni TELCOR-u, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici“, dodao je biskup.

Tijekom mise slavljene 2. kolovoza navečer, mons. Álvarez je obznanio kako je „TELCOR praktički ukinuo sve radiopostaje u našoj biskupiji“.

„Sve su naše radiopostaje zatvorene. No, oni ne mogu utišati Riječ Božju“, poručio je.

U svom priopćenju biskupija je rekla da će i dalje „prijavljivati i osuđivati svaku situaciju koja, poput ove, nastavlja kršiti slobodu govora i vjeroispovijesti u Nikaragvi“.

Osim gašenja radijskih stanica, TELCOR je 20. svibnja iz svog programa uklonio i televizijski kanal Nikaragvanske biskupske konferencije.

Biskup Álvarez, koji je zadužen za komunikacije Biskupske konferencije i Katoličkog kanala, rekao je da ono što vlada želi „jest nijema Crkva koja ne naviješta nadu naroda“ i ne osuđuje „osobni grijeh i strukture nepravde“.

Podsjetimo, vlast u Nikaragvi je prije mjesec dana iz zemlje potjerala Misionarke ljubavi navodeći kako “nisu ispoštovale obveze” u vidu prijave porijekla svoje imovine.

Katolička Crkva više je puta podignula glas o kršenjima ljudskih prava u Nikaragvi, a napetosti između nje i vlade Daniela Ortege pojačale su se tijekom vala protuvladinih prosvjeda 2018. kada su svećenici štitili studente.