Imajući na umu audijenciju koju su kapitularni članovi njegova reda trebali imati za vrijeme svoga generalnog kapitula, Padre Pio je nedugo prije svoje smrti napisao pismo papi Pavlu VI. U pismu je izrazio svoje čvrsto pristajanje uz Učiteljstvo i njegov nauk, naročito spominjući tada recentnu encikliku Humanae vitae. Padre Pio također je izrazio svoju poslušnost, odanost i sinovsko sudioništvo u tjeskobama Njegove Svetosti. Slijedi kompletan tekst pisma.

Vaša Svetosti,

koristeći prigodu sastanka Vaše Svetosti s kapitularnim Ocima, u duhu se sjedinjujem sa svojoj Braćom, i u duhu vjere, ljubavi i poslušnosti veličini Onoga koga vi predstavljate na Zemlji, odajem počast prepunu poštovanja Vašoj Cijenjenoj Ličnosti, ponizno klečeći do Vaših nogu.

Kapucinski je red uvijek bio među prvima u svojoj ljubavi, vjernosti i poštovanju prema Svetoj Stolici. Molim Gospodina da njegovi članovi zauvijek ostanu takvi, nastavljajući svoju tradiciju ozbiljnosti i vjerskog asketizma, evanđeoskog siromaštva, vjernog obdržavanja Pravila i Konstitucija, obnavljajući sebe u poletnom življenju i dubokom nutarnjem duhu – uvijek spremni, na najmanju gestu Vaše Svetosti, odmah krenuti naprijed i pomagati Crkvi u njezinim potrebama.

Znam da Vaše srce ovih dana pati zbog događanja u Crkvi: zbog mira u svijetu, zbog velikih potreba naroda, ali iznad svega zbog manjka poslušnosti nekih, čak i katolika, plemenitome nauku koji ste nam Vi dali uz pomoć Duha Svetoga i u ime Božje. Prikazujem za Vašu Svetost svoje dnevne molitve i trpljenja, beznačajnu, ali iskrenu žrtvu najmanjeg od vaših sinova, moleći Gospodina da vas utješi Svojom milošću da nastavite izravnim, ali često teškim putom – u obrani onih vječnih istina koje se nikada ne mogu promijeniti kako se mijenjaju vremena.

U ime svojih duhovnih sinova i molitvenih skupina zahvaljujem Vašoj Svetosti za jasne i odlučne riječi koje ste izgovorili u nedavnoj enciklici Humanae vitae, i ponovno iskazujem svoju vlastitu vjeru i bezuvjetnu poslušnost Vašim nadahnutim uputama.

Neka Bog dadne da istina pobijedi, i neka se Njegovoj Crkvi dadne napredak, narodima Zemlje mir, a zdravlje i uspjeh Vašoj Svetosti, tako da kada ovi tamni oblaci prođu, Kraljevstvo Božje zavlada u svim srcima po apostolskim djelima Glavnoga pastira svih kršćana.

Prostrt do Vaših nogu, molim vas da blagoslovite mene, moju braću u vjeri, moje duhovne sinove, molitvene skupine, sve bolesne – kako bismo mogli u Ime Isusovo i pod vašom zaštitom vjerno vršiti dobra djela.

Najponizniji sluga Vaše Svetosti,

Padre Pio, kapucin

San Giovanni Rotondo, 12. rujna 1968.

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

Izvor: EWTN