Pod pritiskom kineskog državnog aparata i zakonskih procedura, kompanija koja proizvodi digitalne biblijske sadržaje povukla je svoju aplikaciju s kineskog tržišta, dok je Apple na zahtjev kineskih vlasti uklonio aplikaciju za Kuran, piše CNA.

Kompaniji Olive Tree Bible Software kineske su vlasti priopćile kako im je za djelovanje u kineskom virtualnom prostoru potrebno posebno dopuštenje. “Budući da nemamo dopuštenje, uklonili smo našu Bibliju iz kineskog App Storea”, rekli su iz kompanije za BBC.

Sličan slučaj dogodio se i s kompanijom Quran Majeed, koja je za svoju digitalnu verziju Kurana u Kini pronašla milijun korisnika. Prema Appleu, njihova aplikacija uklonjena je jer “uključuje sadržaj koji zahtijeva dodatnu dokumentaciju kineskih vlasti”. U vlastitu obranu, iz Applea je priopćeno kako su “obvezani prilagoditi se lokalnim zakonima, pri čemu ponekad dolazi do složenih slučajeva u kojima se možemo i ne složiti s vlastima”.

S kineskog su tržišta iz istih razloga nedavno povučeni i Amazanov servis za audio-knjige i podcaste Audible, kao i Microsoftova usluga LinkedIn.

Navedeni slučajevi najnoviji su primjer kontrole vjerskih zajednica i ograničavanja slobode govora, što su tendencije koje u Kini jačaju iz godine u godinu.

Status vjerskih zajednica u Kini strogo je reguliran zakonom prema kojemu se, primjerice, pripadnike klera čije djelovanje vlasti nisu odobrile, ili one koji provode aktivnosti koje vlasti nisu autorizirale, ili pak djeluju protiv “nacionalnog jedinstva”, može suočiti sa zakonskim kaznama.

Dublji uvid u odnos Kine prema vjerskim zajednicama ovih je dana ponudila rasprava stručnjaka u organizaciji Hudson Institutea u SAD-u, sa zaključkom da Komunistička partija u Kini organiziranu religiju vidi kao prijetnju, žudeći je “promijeniti” ili “transformirati” u dio odanoga partijskog aparata.

Kako vrijeme protječe, opaža se sve čvršći pristup Partije prema vjerskim zajednicama, rekao je Nury Turkel, potpredsjednik Komisije SAD-a za međunarodnu vjersku slobodu, koji je – kao pripadnik ujgurske manjine  – rođen u kineskom logoru za preodgoj. Partija želi stvoriti “novi tip religije”, upozorio je Turkel, a sudionici rasprave podsjetili su kako je kineski predsjednik Xi Jinping pozvao na “sinizaciju vjere” kao vrstu preobrazbe vjerskih praksi koje bi odražavale interese vladajuće strukture.

Sudionici rasprave upozorili su na masovno zatvaranje većinski muslimanskih Ujgura, kojih se više od milijun nalazi u logorima za internaciju dok ih je dva milijuna podvrgnuto svakodnevnom “preodgoju”, te ukazali na optužbe za prisilan uzgoj organa etničkih i vjerskih manjina od pripadnika Falun Gonga, preko Ujgura i Tibetanaca, do muslimana i kršćana.

Iako kršćani nisu progonjeni u razmjerima usporedivima s progonom Ujgura, mnogi kršćanski vođe pritvoreni su bez suđenja jer nisu slijedili partijske naloge, rekla je Nina Shea, voditeljica Centra za vjersku slobodu koji djeluje u sklopu Hudson Institutea. Umirovljeni biskup Hong Konga, kardinal Joseph Zen, usporedio je eroziju vjerske slobode u Kini sa životom u krletci, istaknula je Shea.

Xiaoxu Sean Li, komunikacijski voditelj u Falun Dafa Association, ukazao je na izjavu 12 stručnjaka UN-a koji su 2021. godine izvijestili kako postoje “vjerodostojni dokazi” da su vjerske i etničke manjine u Kini meta trgovaca organima, a Robert Destro, profesor prava na Catholic University of America i bivši član Trumpove administracije, navedenu praksu trgovanja organima povezuje s Partijom, vjerujući kako se sada tretman kojemu su bili podvrgnuti Tibetanci širi i na ostale manjine u Kini. “Prodat će, monetizirati, sve od prirodnih resursa do vaše jetre”, rekao je Destro, i pritom onemogućiti “sve što im se nađe na putu – posebice religiju”, zaključio je.

Shea je napomenula kako su katolički vođe u Kini podložni ucjeni i nadzoru Komunističke partije. “Vatikan posjeduje tehnologiju kroz koju se je lako probiti, kao što se i događalo”, istaknula je, podsjetivši kako su 2020. godine vatikanske računalne mreže, kao i mreže biskupije Hong Kong, bile metom hakera povezanih s kineskim vlastima.

Bivši kardinal Theodore McCarrick, koji je laiciziran 2019. godine nakon otkrića da je kriv za seksualno zlostavljanje maloljetnika i ranjivih punoljetnika, osam je puta putovao u Kinu i boravio u sjemeništu u državnom vlasništvu. “Tu ima dosta potencijala za ucjenu”, primijetila je Shea.

Sudionici rasprave izrazili su zabrinutost i po pitanju dogovora Vatikana i Kine o ređenju biskupa, izvorno sklopljenog 2018., a za još dvije godine produženog 2020. godine, po kojemu državna vlast mora odobriti odluku Vatikana o tome tko će biti imenovan novim biskupom.

Na taj je način, upozorila je Shea, biskupom postao Vincent Zhan Silu, koji je delegaciju od 33 svećenika vodio na “formacijski tečaj” u Centralnom institutu za socijalizam, gdje su slušali predavanja o “sinizaciji vjere”, o kojoj se biskup i inače pohvalno izjašnjavao. On je doista primjer modela novoga kršćanskog vođe, prikladnog za kinesku državu kontrole, zaključila je Shea.