U apostolskoj prefekturi Xinxiang u kineskoj pokrajini Hunan uhićeni su biskup Joseph Zhang Weizhu (63), sedmorica svećenika i desetorica bogoslova, izvijestila je vatikanska agencija Asianews protekloga vikenda, prenosi Kathpress.

Prema medijskom izvješću na koje se agencija poziva, u višednevnoj operaciji sudjelovalo je najmanje stotinu policajaca. Budući da Kina ne priznaje tu apostolski prefekturu, aktivnosti njezinih svećenika i laika smatraju se nezakonitima.

Godine 2018. sklopljen je Privremeni sporazum između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa, koji je produžen u listopadu 2020. Kritičari sporazuma smatraju da se otad pogoršalo stanje katolika u Kini te je sve jači pritiska na pripadnike Podzemne Crkve, navodi austrijska katolička agencija.

Papa Franjo je u nedjeljnom nagovoru 23. svibnja pozvao na molitvenu blizinu katolicima u Kini u povodu blagdana Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana i nebeske zaštitnice Kine, 24. svibnja: „Majka Gospodinova i Majka Crkve posebno se pobožno časti u svetištu Sheshan u Šangaju i revno joj se mole kršćanske obitelji u kušnjama i nadama svakodnevnog života.

Kako je dobro i koliko je potrebno da članovi obitelji i kršćanske zajednice budu sve više ujedinjeni u ljubavi i vjeri! Na taj način roditelji i djeca, bake i djedovi, djeca, pastiri i vjernici mogu slijediti primjer prvih učenika koji su na svetkovinu Duhova bili jednoglasni u molitvi s Marijom iščekujući Duha Svetoga. Stoga vas pozivam da usrdnom molitvom pratite vjernike kršćane u Kini, našu predragu braću i sestre, koje nosim duboko u svom srcu. Neka ih Duh Sveti, protagonist poslanja Crkve u svijetu, vodi i pomaže im da budu nositelji blagovijesti, svjedoci dobrote i milosrđa i graditelji pravde i mira u svojoj domovini.“