Papa Franjo prvi put je javno nazvao Ujgure progonjenom skupinom, nakon što su ga pojedini mediji i aktivisti za ljudska prava više puta prozivali da to propušta učiniti.

U nedavno najavljenoj knjizi „Vratimo se svojim snovima“, koju je Papa napisao s novinarom Austenom Ivereighom, Sveti Otac je između ostaloga kazao: “Često mislim na progonjene narode: Rohindže, jadne Ujgure, Jezide.”

Ujguri su muslimanska etnička skupina koja velikom većinom živi u Kini, a oko 80 posto svih Ujgura živi u regiji Xinjiang. Prema procjenama stručnjaka, oko milijun Ujgura iz Xinjianga prisilno je zatvoreno u logorima gdje su podvrgnuti ideološkom preodgoju koji kineska vlada naziva “dobrovoljnim obrazovnim mjerama”.

Papino ranije nespominjanje Ujgura uglavnom se tumačilo kao pokušaj nenarušavanja odnosa s Kinom, posebice u svjetlu trajanja privremenog sporazuma o imenovanju biskupa koji je Sveta Stolica prvi put potpisala u rujnu 2018., da bi ove godine u listopadu bio obnovljen na još dvije godine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, kako prenosi Daily Mail, odbacio je Papinu tvrdnju.

“Kineska vlada uvijek je štitila prava etničkih manjina”, rekao je Zhao, dodavši kako sve etničke skupine u Xinjiangu uživaju potpunu zaštitu svojih temeljnih prava i vjerskih sloboda.

“Primjedbe pape Franje su neutemeljene”, zaključio je Zhao.

Podsjetimo, u novoj je knjizi Papa između ostaloga spomenuo tri događaja koja su značajno utjecala na njegovu osobnu formaciju, pa i pripremu za papinstvo, o kojima možete pročitati ovdje.