Foto: Facebook / screenshot

Nadbiskup New Orleansa, Gregory Aymond, koji se trenutno oporavlja od koronavirusa pozvao je vjernike da ovoga Velikog tjedna postanu “dio priče” unutar Velikog tjedna.

“Sestre i braćo… možemo biti sigurni da će ovaj Veliki tjedan biti potpuno drugačiji od svih prijašnjih”, rekao je Aymond u video poruci koju je objavio na Facebooku.

Ipak, podsjetio je nadbiskup, jedna stvar se nikada ne mijenja: Veliki tjedan je prilika da dublje uronim o u molitvu te da “ne budemo samo promatrači koji gledaju Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, nego da budemo dijelom priče kako se razvija pred nama.”

Prije dva tjedna, 23. ožujka, nadbiskup New Orleansa je objavio da je pozitivan na koronavirus te da se nalazi u samoizolaciji s blagim simptomima. On je prvi američki biskup koji se zarazio virusom koji se proširio cijelim svijetom.

Prošlu srijedu nadbiskupija je objavila kako se Aymond dobro oporavlja te da se nada kako će “moći slaviti liturgije Vazmenog trodnevlja i Uskrs”, koje će biti prenošene na lokalnoj televiziji.

Tijekom oporavka nadbiskup nije zaboravio na svoje stado te je nastavio objavljivati videa na svojoj Facebook stranici, ohrabrujući vjernike u molitvi i vjeri, a u poruci za Veliki tjedan pozvao je katolike da odaberu biti jedna od osoba u događajima Kristove muke smrti i uskrsnuća te da polako razmatraju prizor kroz oči te osobe.

“Možda sjedeći na posljednjoj večeri možete postati jedan od apostola”, rekao je Aymond. “Možda ćete gledati Petra u vrtu kako promatra Isusa u molitvi.”

“Možda možemo postati poput Marije Magdalene stojeći u podnožju križa, ili Ivana koji stoji pored nje, ili Veronike brišući njegovo krvavo lice, ili jeruzalemskih žena koje plaču… ili možda možemo biti Josip iz Arimateje, tražeći Isusovo tijelo kako bismo ga pokopali na vrlo svet način”, dodao je.

“Ako to učinimo, sestre i braćo”, nastavio je nadbiskup, “nismo promatrači muke i smrti Isusa Krista, nego postajemo dio priče. A važno je da uvijek postajemo dio priče kako bismo vidjeli Božju ljubav i vjernost, ali na poseban način dok prolazimo krizu izazvanu koronavirusom.”

Zaključujući svoju poruku Aymond je pozvao katolike da ovog Velikog tjedna sjedine “naše patnje, naša pitanja, našu samoću, našu nesigurnost po pitanju budućnosti” s Kristovima.

Ivo Džeba | Bitno.net