Kako prenosi portal Nedjelja.ba, župnik Vujica napadnut je dok je zatvarao kolna vrata. Maskirani muškarac presreo ga je i zapovjedio da legne na pod i svezao mu ruke. Potom mu je oduzeo novac koji je našao kod njega i u župnom uredu te mu nožem zaprijetio da ne javlja policiji i ne ustaje s poda sat vremena jer će ga u protivnom netko ubiti.

Petnaest minuta nakon napadačeva odlaska, župnik Vujica dozvao je prvog susjeda koji mu je odmah pritekao u pomoć i pozvao policiju koja je na mjesto napada stigla u roku od tri minute. Uviđaj su izvršili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona, a za napadačem se traga.

Vrhbosanska nadbiskupija izrazila je žaljenje zbog nemilog događaja i životne opasnosti u kojoj se župnik našao, te izrazila nadu da će napadač biti pronađen i uhićen.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević na službenoj Facebook stranici objavio je kako je “duboko tužan zbog napada na vlč. Žarka Vujicu koji se dogodio tokom protekle noći u Kaknju”, a kojega je odmah posjetio kako bi mu uputio izraze podrške i susjećanja.

“Sa bolom u duši izražavam razočarenje i nevjericu da postoje tako zli ljudi koji su spremni izvršiti takav gnusan i strašan čin napada. Od nadležnog kantonalnog MUP-a očekujem da što prije pronađu počinioca, a od pravosudnih organa da oštro kazne počinioca. Izražavam spremnost Općine Kakanj da namiri materijalnu štetu nastalu napadom i pljačkom, a posebno naglašavam da je najveća bol činjenica da je zvjerski napadnut župnik vlč. Žarko Vujica i u tom smislu župniku, vjernicima i svim ljudima koji su s tugom primili vijest upućujem izraze suosjećanja. Ja lično i svi građani Kaknja, svih nacija i vjera, danas su u mislima i molitvama uz našeg sugrađanina vlč. Žarka Vujicu. Kontaktirao sam predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj Slavena Katičića koji je također osudio gnusni čin i pozvao nadležne organe da pronađu što prije počinioca i da ga oštro kazne. U tom smislu, upućujemo zajedničku poruku podrške župniku Vujici i osudu vandalizma koji se dogodio tokom protekle noći”, napisao je načelnik Bajtarević

Rastući broj antikatoličkih ispada u BiH

Nakon oskrvnuća vjerskih simbola u Uskoplju u srpnju ove godine, zatim napada na katolička groblja u listopadu 2022. (također u Kaknju) te oskvrnuća križnog puta u Drijenči kod Tuzle i ovaj incident samo je jedan u nizu antikatoličkih ispada u Bosni i Hercegovini.

Krajem siječnja prošle godine nepoznati napadači oskvrnuli su više nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u Mostaru. Mjesec dana ranije, oskvrnuta je pak filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu, a slično se tijekom listopada 2021. dogodilo kapelici i kipu Majke Božje u naselju Kralje kod Bihaća, što je bio treći takav incident u tom gradu u godinu dana. Također, tijekom ‘Noći vještica’ 2021. godine, netko je iscrtao sotonističke simbole na križu u zeničkoj župi Čajdraš.

Dodajmo i kako su sredinom prosinca 2021. godine u Sarajevu na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane prijeteće poruke. Sarajevska policija tada je izvijestila kako je uhitila počinitelja, za kojeg je utvrđeno da je psihički bolesna osoba.