Od Bihaća, preko Zenice, Vareša, Sarajeva i Mostara, antikatolički ispadi u Bosni i Hercegovini došli su i do Tuzle.

Kako javlja portal Nedjelja.ba, jučer su u popodnevnim satima nepoznati vandali oštetili i oskrnavili šest od četrnaest postaja križnog puta u župi Sv. Ante Padovanskoga u Drijenči, u Tuzlanskom kantonu.

Uz postaje, vandali su uništili i nekoliko rasvjetnih stupova.

Župnik fra Franjo Martinović poručio je kako je iznenađen da su postaje “nekomu smetale ili da su predmet otuđenja zbog koristoljublja, jer nemaju neku značajnu materijalnu ili umjetničku vrijednost”.

„Osuđujemo ovaj gnusni čin i pozivamo policijske i istražne organe u MUP-u Tuzlanskoga kantona, kao i druge nadležne službe da istraže i otkriju počinitelje ovoga kaznenoga djela, a vjernike, građane, političke stranke i sve ljude dobre volje da ovaj vandalski i izolirani slučaj skrnavljenja sakralnih objekata ne zlouporabljuju u predizborne i političke svrhe i time unesu dodatni nemir u malobrojnu katoličku zajednicu u župi Sv. Ante Padovanskoga u Drijenči i mjestu gdje ovakvih slučajeva ranije nikada nije bilo”, zaključio je župnik.

Antikatolički vandalizam možda je “izolirani slučaj” u Drijenči i okolici, no čini se kako se radi o sve češćoj pojavi u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, krajem siječnja nepoznati napadači oskvrnuli su više nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u Mostaru. Mjesec dana ranije, oskvrnuta je pak filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu, a slično se tijekom listopada 2021. dogodilo kapelici i kipu Majke Božje u naselju Kralje kod Bihaća, što je bio treći takav incident u tom gradu u godinu dana.

Također, tijekom posljednje ‘Noći vještica’, netko je iscrtao sotonističke simbole na križu u zeničkoj župi Čajdraš.

Dodajmo i kako su sredinom prosinca prošle godine u Sarajevu na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane prijeteće poruke. Sarajevska policija tada je izvijestila kako je uhitila počinitelja, za kojeg je utvrđeno da je psihički bolesna osoba.