Na brdu Krušćik u župi Srca Isusova Čajdraš pokraj Zenice oskvrnut je križ koji su postavili i kod kojeg mještani imaju godišnje okupljanje u posljednju subotu u srpnju koje redovito započinje misnim slavljem.

Prema riječima župnika vlč. Josipa Šimunovića, nepoznati počinitelji su u vremenu od 31. listopada do 1. studenog 2021. na križu ispisali razno znakovlje „sotonističkih“ sljedbi. Smatra da ovaj jednostavni križ ne bi trebao nikome biti smetnja pogotovo zato što je podignut na usamljenom mjestu, na brijegu koji gleda prema župi i na taj način pozdravlja, čuva i blagoslivlja cijelu dolinu i župu Čajdraš. Rekao je i da su policijski djelatnici napravili uviđaj te izrazio uvjerenje da će učiniti sve što mogu na otkrivanju počinitelja ovog sramotnog čina. Istaknuo je da župljani, a posebno obitelji Štrbac koji su i postavili križ, nikog ne osuđuju, ali im teško pada da takvim djelima u ovom, inače mirnom kraju, „kvare“ svetkovinu Svih svetih i Dušni dan kada katolici obilaze groblja i mole za svoje drage pokojnike.

Spomenuti križ blagoslovio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 13. srpnja 2014., i u njega ugradio moći sv. Ante nakon što je 1993. godine također bio oskvrnut.

Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici koji djeluje pri Međureligijskom vijeću u BiH, u svom je priopćenju od 3. studenog 2021. „najoštrije osudio skrnavljenje križa u zeničkoj župi Čajdraš”.

„U komunikaciji sa čajdraškim župnikom vlč. Josipom Šimunovićem, saznali smo da je katoličke vjernike ovaj vandalski čin posebno povrijedio jer se dogodio na blagdan, ali i zbog skrnavljenja križa koji ima ogromnu sakramentalnu važnost za svakog kršćanina. Zajedničkom osudom želimo iskazati nultu stopu tolerancije za svako skrnavljenje, vrijeđanje, uzurpiranje ili bilo koji drugi oblik iskazivanja mržnje prema bilo kojoj svetinji ili bilo kojem čovjeku. Stoga, očekujemo da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj, te podsjećamo da su crkve, džamije, sinagoge i religijska obilježja mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra.”

“Nadležne policijske i pravosudne organe pozivamo da učine sve kako bi se pronašli počinioci i dostatno sankcionirali, te se time poslala jasna poruka da se u svetinje ne smije dirati“, stoji u priopćenju članova Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici koji čine predstavnici vjerskih zajednica i crkava Zenice.

Nedavno oskvrnuta i kapela u Bihaću

Podsjećamo, prije dva tjedna sličan incident dogodio se u naselju Kralje kod Bihaća.

Tada je oskvrnuta kapelica i uništen kipa Majke Božje o čemu je na svom Facebook profilu izvijestio Konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić.

„Vandalski čin skrnavljenja kapelice i uništenja kipa Majke Božje u naselju Kralje u Bihaću, dogodio se u kasnim noćnim satima dana 20. listopada 2021. Ovakvo krajnje neprimjereno postupanje i vandalski čin ne doprinosi očuvanju društvene i etničke tolerancije i suživota na području grada Bihaća, koji je poznat po toleranciji i multikulturalnosti“, napisao je Piličić podsjetivši da se ne radi o izoliranom incidentu.

Naime, u svibnju je grafitima oskvrnuta nova crkva svetog Ante Padovanskog u Bihaću dok su prošle godine na ostacima crkve sv. Ante Padovanskog iz 1940-ih također zabilježeni uvredljivi grafiti.

„I tada smo svi zajedno osudili taj vandalski čin, međutim isto se ponovno dešava“, zaključio je konzul.