Koordinacija braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje oštro je osudila ispisivanje grafita neprimjerenog sadržaja i oskrvnjivanje vjerskih simbola u prostorijama osnovne škole „Uskoplje“ koje se ne koriste.

“Ovakvi nepromišljeni postupci neodgovornih pojedinaca potiču dizanje tenzija i narušavaju dobre međususjedske i međunacionalne odnose koji krase općinu Gornji Vakuf-Uskoplje u poslijeratnom razdoblju”, istaknuli su u priopćenju članovi 1. Gardijske brigade HVO-a ‘Ante Bruno Bušić’.

“Inače, prostorije osnovne škole ‘Uskoplje’ u kojima se dogodio nemili događaj date su na upravljanje HKD Napretku, koordinaciji braniteljskih udruga HVO HB Uskoplje, sportskim klubovima i MZ Gornji Vakuf-Uskoplje 2 na korištenje. Uskoro je planiran početak obnove navedenih prostorija, koje će, vjerujemo, u budućnosti biti društveni dom od kojeg će imati koristi svi žitelji Općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Tome u prilog govori i nedavna posjeta državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonke Milasa tom dijelu osnovne škole”, dodali su u priopćenju istaknuvši nadu da će svi stanovnici “još jednom pokazati zajedništvo u osudi ovog nemilog događaja”.

“Očekujemo od nadležnih institucija da u što skorijem roku poduzmu sve zakonski predviđene radnje s ciljem pronalaska i sankcioniranja počinitelja ovog nemilog događaja”, istaknuli su iz Koordinacije braniteljskih udruga.

Posljednji incident u nizu

Nakon napada na katolička groblja u listopadu prošle godine i  oskvrnuća križnog puta u Drijenči kod Tuzle u rujnu, ovaj incident samo je jedan u nizu antikatoličkih ispada u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, krajem siječnja prošle godine nepoznati napadači oskvrnuli su više nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u Mostaru. Mjesec dana ranije, oskvrnuta je pak filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu, a slično se tijekom listopada 2021. dogodilo kapelici i kipu Majke Božje u naselju Kralje kod Bihaća, što je bio treći takav incident u tom gradu u godinu dana.

Također, tijekom ‘Noći vještica’ 2021. godine, netko je iscrtao sotonističke simbole na križu u zeničkoj župi Čajdraš.

Dodajmo i kako su sredinom prosinca 2021. godine u Sarajevu na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane prijeteće poruke. Sarajevska policija tada je izvijestila kako je uhitila počinitelja, za kojeg je utvrđeno da je psihički bolesna osoba.