Novi kineski pravilnik, koji na snagu stupa 1. svibnja, ojačava komunističku kontrolu nad vjerskim zajednicama u zemlji i udvostručuje politiku “sinizacije” religije u Kini. Ali nova pravila ne isključuju Svetu Stolicu iz procesa proglašavanja biskupa, a kineski katolici ističu kako novi pravilnik neće dovesti do odbacivanja sporazuma Kine i Vatikana.

Po pitanju imenovanja katoličkih biskupa, pravila podrazumijevaju da bi biskupe trebali birati Kineska katolička biskupska konferencija i Crkva pod državnom kontrolom, bez spomena uloge Vatikana u navedenom izboru.

Ali dok pojedini analitičari stanja u Kini nova pravila tumače kao poništavanje autoriteta Svete Stolice, izvori iz Katoličke Crkve u Kini za portal Pillar ističu kako se novi pravilnik ne odnosi primarno na katolike te neće učiniti sporazum Kine i Vatikana nevažećim.

Novi državni pravilnik navodi kako katoličke biskupe “odobrava i posvećuje Kineska katolička biskupska konferencija”.

Tekst ni na kojemu mjestu ne spominje Svetu Stolicu te uključuje izravnu odredbu po kojoj je svećenicima “zabranjeno pokoravati se stranim silama, prihvaćati imenovanja ili nastavnička mjesta u organizaciji stranih vjerskih skupina ili institucija bez autorizacije”, kao i činiti bilo što drugo što “ugrožava načelo religijske neovisnosti i samoupravljanja”.

Katolički izvori iz Kine ističu kako navedene mjere “nisu dobre”, ali i kako nisu izravno usmjerene protiv katolika: “Državne vlasti katolike uglavnom ne smatraju nacionalnim problemom, uz iznimku nekoliko pojedinaca“.

Kineski komunistički dužnosnici katoličkim su vođama potvrdili da nova pravila “ne zadiru” u dogovor Kine i Vatikana po pitanju imenovanja biskupa te da “biskupska konferencija neće postavljati biskupe bez papinske punomoći”.

Na upit zašto se pojedinosti navedenog dogovora ne spominju u novome pravilniku, izvor iz Crkve u Kini istaknuo je kako bi to značilo “javno prepoznavanje strane sile u Kini”, pri čemu takva vrsta priznanja za kineski režim ne dolazi u obzir.

Izvor iz Crkve, koji je zbog situacije u Kini želio ostati anonimnim, objašnjava da su nova pravila razrađenija od prethodnih, ali su primarno usmjerena na druge vjerske zajednice. Točke povezane s financijskim upravljanjem, primjerice, ne odnose se na katolike, već na “ogromne prijevare u pojedinim budističkim zajednicama, poput podmićivanja, neurednog vođenja računa, iznude novca od vjernika i ilegalne gradnje”.

Točke koje se odnose na “dominaciju stranih sila”, dodaje, također nisu usmjerene na katolike, nego na “podzemne protestantske kućne crkve”, koje su često osnovane posredstvom SAD-a, zahtijevaju odricanje od članstva u Komunističkoj partiji i javno obznanjivanje preobraćenja.

Unatoč tome, novi pravilnik, neovisno o intencijama koje iza njega stoje, izvan zakona stavlja bilo kakvo obnašanje vjerskih funkcija koje vlasti nisu odobrile te nameće nove restrikcije vjerskim zajednicama u Kini.

“Stupanj poštovanja vjerskih sloboda u javnosti jasan je indikator zdravlja bilo kojega društva i lakmus-test za razinu poštovanja ostalih osnovnih ljudskih prava”, ustanovio je kardinal Pietro Parolin na prošlogodišnjem simpoziju o slobodi religije.

Neki od katoličkih vođa u Kini posljednjih godina ističu kako se progon Crkve nastavio i intenzivirao unatoč sporazumu s Vatikanom iz 2018. godine, čiji je cilj bio zaštititi pripadnike podzemne Katoličke Crkve u Kini.