Novi hongkonški Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je nametnuo Peking, dobio je dosad svoju najprominentniju žrtvu.

Katolički medijski magnat Jimmy Lai, njegova dva sina i nekoliko suradnika uhićeni su u ponedjeljak pod optužbom za “zavjeru sa stranim silama” i “prijevaru”.

Lai je bogatstvo stekao sa svojim modnim lancem Giordano, a kasnije je novac investirao u medijske organizacije Next Media i Apple Daily s jasnom pro-demokratskom platformom. Upravo je u sjedištu potonje medijske organizacije dvjestotinjak policajaca izvršilo raciju nakon uhićenja.

Kako javlja Reuters, medijski magnat pušten je dva dana kasnije uz jamčevinu te ga je dočekala “gomila pristaša” s povicima: “Borba do kraja”. Unatoč tome, ako ga vlasti optuže i osude, prijeti mu do 10 godina zatvora, a može dobiti i doživotnu kaznu ako se utvrdi da je njegov zločin “ozbiljne prirode”.

Katoličke veze i kardinal Zen

Više katoličkih medija, osobito onih koji su specijalizirani za stanje Katoličke Crkve u Aziji, izrazilo je bojazan da bi se represija nad Laijem mogla preliti na lokalne katoličke vođe.

Lai, kojeg poznati katolički autor George Wiegel opisuje kao “obraćenika” koji je “svoje veliko bogatstvo stavio u službu važnih katoličkih projekata”, blisko je povezan s umirovljenim hongkonškim kardinalom Josephom Zenom, jednim od najvećih kritičara službenog Pekinga, pogotovo odnosa središnjice prema autonomiji Hong Konga te Katoličkoj Crkvi u Kini.

Medijski magnat u više je navrata obilno financijski pomagao Zena.

Prije devet godina na internetu su se pojavili izvještaji da je kardinal između 2005. i 2011. od njega primio 20 milijuna hongkonških dolara (više od 2.5 milijuna američkih dolara).

Zen je tada za portal AsiaNews otkrio kako je novce preusmjerio za pomoć službenoj i podzemnoj Crkvi u Kini, biskupima, svećenicima i redovnicama. Također je, tvrdi, pomagao zatvorenicima i osobama u potrebi te područjima koja su pogodile prirodne katastrofe, a financirao je 170 studenata iz Kine koji su se školovali u inozemstvu.

Među troškovima nalaze se i prijevodi crkvenih dokumenata te financiranje putovanja kardinala Zena u Rim i druge svjetske gradove koja je poduzeo kao “vatikanski savjetnik za kineska pitanja”.

“Svatko tko me poznaje zna da nikada nisam koristio novac za osobne potrebe ili političke razloge”, poručio je Zen. “Moram reći kako je ovaj novac dan meni osobno, bez obveze ili nekakvog quid pro quo.”

Dodajmo kako je portal Crux kontakirao kardinala, ali je ovaj odbio komenirati slučaj.

Zen je, pak, u srpnju za isti medij poručio kako je novi zakon o sigurnosti “kraj svega” i da je Hong Kong sada postao “poput svakog drugog mjesta u Kini” te da je sistem “jedna država, dva sustava”, koji je jamčio autonomiju bivše britanske kolonije, stvar prošlosti.

Osamdesetosmogodišnji kardinal u jednom je istupu poručio i kako je spreman da bude uhićen i optužen po kontroverznom novom zakonu.

“Ako su prave i ispravne riječi protiv njihovog zakona, pretrpjet ću sve optužbe, suđenja i uhićenja. Mnogi moji prethodnici su slično trpjeli.”

Kontroverzni zakon

Zakon o sigurnosti, koji je nametnuo Peking, donesen je 30. lipnja nakon milijunskih prosvjeda koji su u Hong Kongu obilježili veći dio 2019. i 2020.

Prema njemu, svako poticanje mržnje prema središnjim vlastima u Kini ili Regionalnoj vladi Hong Konga tretira se kao kazneno djelo. Pritom se omogućuju “zatvoreni sudbeni procesi”, prisluškivanje osumnjičenih, prebacivanje suđenja u Kinu, zamrzavanje imovine te upad policije na privatni posjet bez naloga u “žurnim situacijama”.

Također, uništavanje sredstava javnog prijevoza, što se često događalo prilikom prošlogodišnjih masovnih prosvjeda, može se smatrati terorizmom.

Zakon je naišao na brojne kritike, među kojima i pripadnika Katoličke Crkve u Aziji.

Tako je Kardinal Maung Bo, nadbiskup Yangoona i predsjednik Federacije azijskih biskupskih konferencija, uputio pismo vjernicima, poručivši da se radi o prijetnji vjerskim, akademskim i medijskim slobodama te slobodi govora i okupljanja:

“Svaka zemlja ima pravo donositi zakone koji će štititi i čuvati sigurnost. Ali oni moraju biti uravnoteženi te garantirati poštivanje ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i temeljnih sloboda. Nametanja ovog zakona od strane kineskog Nacionalnog kongresa jasno oslabljuje Zakonodavno vijeće Hong Konga i njegovu autonomiju.”

“Čak i ako vjerske slobode u Hong Kongu nisu direktno ili odmah ugrožene, nova sigurnosna legislacija i kazneni zakon koji implicira (za djela subverzije, odcjepljenja i ‘suradnje s inozemnim političkim snagama’) može, npr. dovesti do kontrole propovijedi, kažnjavanja molitvenih bdijenja te zlostavljanja u bogoslužnim prostorima koji služe kao zaštita i pomoć prosvjednicima. Molim se da ovaj zakon ne potakne vladu na miješanje u unutarnje poslove vjerskih organizacija i pastoralne usluge koje nude društvu”, zaključio je kardinal.