Umirovljeni biskup Hong Konga kardinal Joseph Zen izjavio je u srijedu 12. veljače u Washingtonu u razgovoru za Katoličku novinsku agenciju (CNA) da je trenutačna situacija s Crkvom u Kini strašna i da tamošnje katolike poglavito posljednjih nekoliko godina sve više proganja kineski komunistički režim.

„Situacija s Katoličkom Crkvom u Kini je jako loša, praktički beznadna. Nažalost, Papa ne zna mnogo o Kini, bez obzira što Sveti Otac Franjo prema meni osobno pokazuje posebnu naklonost. No, Komunistička partija Kine je progonitelj vjere, oni žele potpunu predaju, nisu za kompromis. To je komunizam”, rekao je kardinal Joseph Zen.

Kardinal Zen boravi u SAD-u gdje se sastao s članovima Kongresa u uredu američkog kongresmena Chrisa Smitha. Nakon sastanka, Smith je rekao da je kardinal Zen „sveti Pavao našega vremena, koji nije samo svet i učinkovit svjedok Evanđelja Isusa Krista, već je i čovjek koji donosi velike istine o onome što se stvarno događa u Kini”.

Tijekom sastanka kardinal i članovi Kongresa razgovarali su o kineskom programu tzv. sinicizacije, odnosno o vjerskoj praksi u zemlji i dugogodišnjim naporima komunističke vlade da prisilno dovede religiju pod svoj nadzor. Podsjetimo, u Kini su neki običaji slavljenja Božića zabranjeni, Biblije su ponovno objavljivane na intervencije kineskih vlasti, itd.

Sveta Stolica i Kina 2018. godine postigli su dogovor o zajedničkom izboru biskupa u kineskim biskupijama, dajući komunističkom režimu glas u odabiru i provjeri biskupskih kandidata. Taj je sporazum trebao ujediniti Katoličku Crkvu u Kini, povezivanjem države i kineske katoličke zajednice. No dogodilo se upravo suprotno, odnosno već nakon godinu dana otkako je potpisan sporazum pogoršala se situacija te se dodatno pojačao progon katolika.

IKA | Bitno.net