Prošloga su tjedna iz bogoslovije Dobrog pastira u Kadunu, gradu koji se nalazi u sjeverozapadnoj Nigeriji, oteta četiri bogoslova stara između 18 i 23 godine, donosi Catholic Herald. Iz bogoslovije, u kojoj živi 270 bogoslova, odvedeni su Pius Kanwai (19), Peter Umenukor (23), Stephen Amos (23) i Michael Nnadi (18).

“Sigurnosna situacija u Nigeriji je strašna. Kriminalne bande iskorištavaju kaotičnu situaciju i dodatno je pogoršavaju”, kaže Thomas Heine-Geldern, izvršni predsjednik ACN Internationala. Dodaje kako se kršćane otima, pljačka i ubija jer ih država ne štiti. “Vlada mora reagirati prije nego što postane prekasno”, tvrdi.

Naoružani otmičari prerušili su se u vojnike, probili su ogradu bogoslovije i počeli pucati. Zatim su ukrali prijenosna računala i mobitele te nakon toga oteli četvoricu mladića. Izvori iz Nigerije tvrde da su 11. siječnja otmičari stupili u kontakt s članovima obitelji bogoslova.

U Nigeriji su u posljednje vrijeme sve češće događaju otmice kršćana. Zbog toga su crkvene vođe izrazile zabrinutost za sigurnost vjernika. Istovremeno su pozvali vladu da kao prioritet postavi sigurnost svojih građana.

Bitno.net